Indul a Tegyél jót! Ülj mellém! program Budapesten

2017. február 12. 22:39

Budapesten is útjára indul a Szülők Háza Alapítvány Tegyél jót! Ülj mellém! programja, amelyet hivatalos sajtótájékoztató keretében mutattak be február 9-én az őrmezei Kossuth Lajos Gyermekotthoni Központban.

2017. február 12. 22:39
A rendezvényt az Alapítvány elnöke, Regős Judit nyitotta meg, aki röviden bemutatta a négy hónappal ezelőtt az állami gondozott gyerekek élethelyzetének javításáért indított programot, amely különböző szakemberek és önkéntes családok bevonásával, a gyermekotthoni nevelőkkel is együttműködve igyekszik elérni, hogy a gyerekek új irányokat, kitörési pontokat és esélyt kaphassanak arra, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhessenek.
 
Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese a programmal kapcsolatban Kemény Dénes alapító sporthasonlatával élve az utánpótlás nevelés fontosságát emelte ki. „Mint minden sportban, úgy a társadalomban is alapvető jelentőségű a megfelelő utánpótlás kérdése, amihez azonban nyugodt és kiegyensúlyozott növekedésre van szükség” – mondta. Az állami gondozott gyerekek ilyen téren jelentős hátrányokkal indulnak a szeretetteljes családi légkörben felnövekvő gyerekekhez képest, és az erős védelmi háló hiányából fakadóan sokkal nehezebb számukra a megküzdés, könnyebben csúszik ki a talaj a lábuk alól. A társadalom ezzel kapcsolatos felelősségének fontosságát hangsúlyozta.
 
Mint mondta, nem elég szavakkal kifejeznünk az együttérzésünket, hanem fel kell ismernünk a felelősségünket a gyerekek sorsát illetően, és minden tőlünk telhetőt meg kell tenni a gyermekek életminőségének javítása érdekében. A főpolgármester-helyettes szerint elengedhetetlen az olyan hátrány-kiegyenlítő programok létrejöttének és folyamatos működésének támogatása, amelyek segítő kezet, lehetőséget nyújtanak az ilyen helyzetben élő gyerekek és fiatalok számára, valamint lehetővé teszik a találkozást olyan emberekkel, akik saját példájukkal, szeretetükkel egyfajta mentorként életük végégi motiváló erővel hathatnak rájuk.
 
 
Újbuda képviseletében Molnár László, a kerület alpolgármestere elmondta „az önkormányzatoknak óriási felelősségük van abban, hogy a területükön lakó emberek hogyan élnek – ez a felelősség pedig nem csak erkölcsi, hanem anyagi vállalással is jár”. Az alpolgármester a Szülők Házával évek óta tartó együttműködéssel összefüggésben elmondta, ahogy eddig is, ezután is támogatják azokat a programokat, amelyek a kerületi lakosok életének javításáért küzdenek. Mint mondta, „ha minden önkormányzat megteszi a maga erkölcsi és anyagi hozzájárulását is, akkor a Tegyél Jót! egy kiemelkedően jól működő programmá válhat a fővárosban is”.
 
Kemény Dénes, a Szülők Háza Alapítvány alapítója – aki családjával személyesen is rendszeresen részt vesz a Tegyél Jót! különböző eseményein –, felszólalásában úgy fogalmazott „ezt a programot csak örömmel lehet csinálni”. Az alapító szerint folyamatosan tenni kell azért, hogy egyre hatékonyabban és hatásosabban működjön a program, és az elmúlt időszak eredményeit összegezve figyelmeztetett: „vigyázat, terjeszkedünk!”. Ehhez kapcsolódva megköszönte a jelenlegi és a leendő támogatók segítségét, ami lehetővé tette – és teszi folyamatosan – hogy a Szülők Háza egy újbudai programból országos szintű mozgalommá nője ki magát.
 
A rendezvényen jelen volt a szátoki Margaréta Gyermekotthon két lakója is, Rácz Zoltán és Rácz Marina is, akik pár mondatban meséltek magukról, a programmal kapcsolatos élményeikről, és azokról a tervekről, álmokról, amelyek megvalósításához a Tegyél jót! program hathatós segítséget nyújthat számukra. „14 éves vagyok, 20 testvérem van, 8 éve vagyok intézetben. Nagyon szeretnék szakács lenni, és Juditékkal elmentünk egy ismerősük étteremébe, amikor náluk voltam. Ha minden jól megy, nyáron oda mehetek dolgozni” – mondta Zoli. A szintén 14 éves Marinának 11 testvére van, akik közül hárman élnek az otthonban. „Nekem mindenem a tánc. Nagyon örülök, hogy megismerkedtem Juditékkal, náluk tölthettük a karácsonyt, elmentünk az Operába is, és nyáron még a Balatonhoz is elmehetünk, amit nagyon várunk” – mondta.
 
 
Regős Judit zárásként elmondta, hogy „az állami gondozott gyerekek a társadalom rejtett erőforrásai, ezért nagyon fontos, hogy perspektívát adjunk nekik, kinyissuk számukra a világot, és inspiráló személyes kapcsolatokkal támogassuk őket. Ezek a gyerekek még sok esetben csiszolatlan gyémántként, »szén« formájában élnek a különböző otthonok falai közt, de ha megkapják a kellő figyelmet és szeretetet, hamarosan gyémánttá csiszolódhatnak”.
 

A jövőbeli programokkal kapcsolatban beszámolt arról, hogy az Alapítvány testvérváros találkozókat is szervez, ahol a vidéki és a budapesti otthonok lakói közösen vesznek majd részt. A Tegyél jót! program első budapesti állomása az őrmezei Kossuth Lajos Gyermekotthon lesz, ahova február 24-én, egy farsangi rendezvény keretében látogatnak el az önkéntes családokkal közösen. 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2017. február 13. 15:49
Ki dönti el, hogy mi a jó? Szegény vak bácsit a jóra törekvő iskolások oda-vissza kísérték a zebrán. Végül azt sem tudta szegény, hogy most melyik oldalon is van?
Peter8811
2017. február 13. 14:08
"Ülj mellém!" Azt hittem Demszky Gabi bácsi felhívása
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!