Kedvezőbb lombikprogram

2017. január 16. 09:42

A kormány kifejezetten támogatja, hogy egyre több meddő pár kapjon lehetőséget a gyermekvállalásra, ezért a tervek szerint mind a ciklusszám, mind pedig a gyógyszertámogatás tekintetében kedvezőbb feltételeket teremtenének – közölte a Magyar Hírlappal az egészségügyért felelős államtitkár a meddőségi kezelésekkel kapcsolatos kérdéseinkre reagálva. Jelezték azonban azt is, hogy az erről szóló jogszabály módosítása jelenleg is zajlik.

2017. január 16. 09:42
Jobbágyi Zsófia

A Magyar Hírlap információi szerint a változtatási tervek között szerepel, hogy kizárnák a magánklinikákat a támogatásból, a központilag finanszírozott beavatkozásokat pedig a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikáján, a Budai Meddőségi Centrumban és a pécsi klinikán végeznék.

A lombikkezelések finanszírozásának támogatási összege gyakorlatilag évek óta változatlan, évente körülbelül kétmilliárd forint. Ehhez hozzáadódik másfél milliárd forintnyi gyógyszertámogatás, ezekből pedig hozzávetőlegesen hat-hétezer meddőségi kezelést tudnak támogatottan elvégezni. Noha 2015 februárjában az akkori egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor bejelentette, hogy duplájára emelik a lombikbébi-kezelésekre szánt összeget, az ügyben azóta sem született végeleges döntés.

Az egészségügyi államtitkárság a Magyar Hírlap számára adott tájékoztatásában kitért arra, hogy Magyarországon jelenleg tíz centrumnak van engedélye meddőségi kezelések végzésére, emellett a kivizsgálás és a művi megtermékenyítés térítésmentes, azaz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott, amennyiben NEAK-szerződéssel rendelkező szolgáltatónál történik. Jelenleg a NEAK összesen öt, úgynevezett IVF-ciklust (vagyis lombikbébi-eljárást) támogat, amelynek értéke alkalmanként háromszázezer forint.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!