Ateista a csehek kétharmada

2016. december 26. 16:52

A fiatalabb generációk körében a hívők aránya tíz százalék alá esett Csehországban. A STEM prágai közvélemény-kutató által megkérdezettek kétharmada meggyőződéses ateista.

2016. december 26. 16:52

A prágai STEM közvélemény-kutató intézet szerint karácsonykor a cseh lakosság mintegy harmada látogatja meg a templomokat. A megkérdezettek 39 százaléka azt nyilatkozta, hogy a templomlátogatás a karácsonyi szokásaik közé tartozik.

A csehországi hívők többsége idősebb nő, s általában Dél-Morvaországban vagy Dél-Csehországban lakik. A fiatalabb generációk körében a hívők aránya tíz százalék alá esett. A megkérdezettek kétharmada azt állította, hogy meggyőződéses ateista. Ez az adat egybeesik a 2011-es népszámláláskor rögzített adattal.

A lakosság vallásosságát 1995 óta kutatják rendszeresen Csehországban. Az első évben, 1995-ben az emberek 39 százaléka minősítette magát hívőnek. Azóta ez az arány folyamatosan, mérsékelten csökken.

„A gyakorló hívők, a rendszeres - legalább havi egy alkalommal - templomba látogatók aránya nyolc százalék, ez évek óta változatlan” - mutattak rá a felmérés készítői. Évente egy-két alkalommal a cseh lakosság 18 százaléka tér be a templomba.

(MTI) 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2016. december 27. 11:08
Egyrészt minden izmus lebukás, mert (ellen)önazonosság, jelen esetben egy fosztóképző jelöli ki a helyét a többezer éves monoteista vallásokhoz képest, tehát kb. úgy fest mint az MSZP társadalmi programja. Másrész térdekelne egy kultúrantropológiailag megalapozott vélemény hogy miért pont a csehek? Ez régóta érdekel, hiszen körbe-körbe Németország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria - elég erős a katkó és refi hagyomány.
adam
2016. december 27. 09:18
Ezt így karácsonykor. Köszönjük Mandiner...
Akitlosz
2016. december 26. 22:13
„A gyakorló hívők, a rendszeres - legalább havi egy alkalommal - templomba látogatók aránya nyolc százalék, ez évek óta változatlan” - mutattak rá a felmérés készítői. Évente egy-két alkalommal a cseh lakosság 18 százaléka tér be a templomba." Aztán mégis ezek a keresztények akarják meghatározni a kultúrát, a politikát. Mire fel?
Akitlosz
2016. december 26. 22:12
Akkor több a remény a cseheknél, mint a Mandiner hozzászólói között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!