Segítséget ajánl az Instagram, ha baj van

2016. október 20. 12:59

Több tanulmány is megjelent már, ami rámutat, a közösségi felületek használata előidézhet depressziót, sőt az ott látottak jelentősen befolyásolhatják az énképet. Az Instagram új fejlesztése segít, ha a felhasználók posztjaiból valamely probléma jelenlétére lehet következtetni. A család.hu írása.

2016. október 20. 12:59

Az Instagram a Facebook tulajdonában lévő közösségi kép- és videómegosztó alkalmazás, mely olyannyira elterjedt, hogy 2016-ra már 500 millió aktív felhasználójáról számolnak be a statisztikák – írja a család.hu.

Az alkalmazáson belül lehetőségünk van megosztani pillanatokat az életünkből, amelyet mások lájkolhatnak, kommentelhetnek. Mindezek mellett a képeinket, videóinkat tartalmazó posztokat hashtagekkel is elláthatjuk, mely gyakorlatilag a címkézéssel egyenértékű, bizonyos szavak feltüntetésével jelölhetjük a témát, vagy csatlakozhatunk egy populáris folyamba.

Bár a program tulajdonságaiból még nem következtethetnénk arra, hogy a használata bármi féle veszélyt is rejthet ránk vagy csemetéinkre nézve, tisztában kell lennünk azzal is, hogy az Instagramnak ugyanúgy megvannak a maga celebei, sztárjai, mint a televíziónak, internetnek.

A sztárok követése és példaképként való kezelése azonban már veszélyes lehet, hisz akár gyermekeink, akár mi magunk is beleeshetünk abba a csapdába, hogy saját magunkat hasonlítjuk össze olyan emberekkel, akiknek a megélhetését biztosítja a közösségi szereplésük. Az ilyen online celebek fotóit néha egy komplett stáb komponálja, étrendjükről dietetikus gondoskodik, és személyi edző biztosítja, hogy minden pillanatban tökéletes formában legyenek.

Épp ezért lehet veszélyes, ha egy átlagos, hétköznapi életet élő ember a saját testi adottságait, fizikumát, külsejét vagy csak pusztán a fotói alá érkezett kedvelések számát teszi egy mérlegre a hírességekkel.

A közösségi média platformok is felismerték ezt a veszélyt, illetve rájöttek arra is, hogy a felhasználók posztjaiból, képeinek hangulatából következtetni lehet aktuális mentális állapotukra. Épp ezért egyre több az olyan felület, ahol ha – akár a rendszer, akár egy barát – felismeri, hogy az adott felhasználó valószínűleg maga alatt van, vagy akár súlyosabb gondjai is lehetnek, felajánlja a segítséget.

Az Instagram most egy olyan fejlesztéssel rukkolt elő, ahol egy gomb segítségével jelezhetjük a rendszer felé, ha egy barátunk képe vagy képei alapján arra következtetünk, valami nincs rendben vele. Ilyenkor egy üzenet jelenik meg a képernyőn: „valaki látta az egyik posztodat, és úgy gondolja, hogy nehéz időszakon mehetsz most keresztül. Ha úgy gondolod, elkél egy kis támogatás, szívesen segítünk”. (Az eredeti angol nyelvű üzenet így szól: "someone saw one of your posts and thinks you might be going through a difficult time. If you need support, we’d like to help").

Ilyenkor a felhasználó számára lehetőség nyílik, hogy egyből egy segélyvonalhoz forduljon, ahol beszélhet a problémáiról, de lehetősége van arra is, hogy pozitív, támogató írásokat olvasson, melyek segíthetnek – zárul a család.hu írása.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!