Őrtüzeket gyújtottak Székelyföldön

2016. október 30. 17:18

Őrtüzeket gyújtottak vasárnap este Székelyföldön a Székely Nemzeti Tanács felhívására. Az őrtüzeknél felolvasták a Tanács kiáltványát, melyben autonómiát követeltek Székelyföldnek.

2016. október 30. 17:18

Kiáltványban kérték Székelyföld területi autonómiáját azok a székelyek, akik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hívására őrtüzeket gyújtottak vasárnap este a székelyföldi települések környékén levő magaslatokon.

A valamennyi őrtűz mellett felolvasott kiáltványban a megmozdulások résztvevői kijelentették: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását! 

„Ragaszkodunk a nyolc székely széket és 149 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé. Követeljük, hogy az Európában gyakorolt normák érvényesüljenek és a Székely Nép  Európa autonóm közösségeihez hasonlóan  megélhesse önrendelkezését Székelyföld autonómiája révén” – áll a kiáltványban. 

*

Címlapfotó: Képtelenség.hu

(MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2016. október 31. 15:56
Egy pillanatra se felejtsük, hogy az autonómia nem egyfajta kegy a románoktól. Egyrészt 1918-ban, Erdély elcsatolásakor önrendelkezést garantáltak a kisebbségeknek. Másrészt a második világháború után Székelyföld egészen 1968-ig autonómiát élvezett. A jelenlegi követlelés tehát csak arra vonatkozik, amit a Hitlert példaképének tekintő Ceauşescu elvett.
pitypang1125
2016. október 31. 05:39
Miért ne kaphatnának autonómiát, Sőőt az lenne az üdvös ha egész Erdély egy különálló soknemzetiségű autonom állam lenne. Ezt egyébként az erdélyi románok is támogatnák, mivel Bukarest minden forrást elvon tőlük is! De nem baj, Ahogyan elnézem úgy is elkövetik nemsokára a bocskorosok a legnagyobb hibájukat "Moldova". Nem fog az éhségük miatt a NATÓ, de az USA sem megreszkírozni egy nyílt konfliktust az oroszokkal, és ha ezt a hibát elkövetik, bizony több mint valószínű hogy nem csak moldáviát de Erdélyt, és a többi elsíbólt területeiket is bukni fogják! Van bőven állam amivel régi elszámolni valójuk van területileg, színte az összes szomszédukkal!
krakken96
2016. október 30. 22:14
a mandi megirja de a románok mégcsak nem is hallottak róla:)))érteni kell a román agyakat márpedig náluk az autonómia egyenlő azzal,hogy Ov bevonul fehér lovon+a politikusok bármit mondanak akár nacionalista és feminista dolgokat egyszerre hogy megválasszák őket,én nem lelkesednék senkiért mert jó eséllyel vagy örült vagy pedig hazudik.
balbako_
2016. október 30. 20:49
Már itthon vagyok így ténylegesen csak egy gyertyát tudtam gyújtani, de szolidaritásból megtettem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!