Isznak, cigiznek, drogoznak a magyar tinik

2016. szeptember 23. 12:17

Megdöbbentő számok: a 16 évesek közül minden ötödik dohányzik, és még a lányok is megisznak alkalmanként közel 4 dl bort!

2016. szeptember 23. 12:17

Az Európai iskolai vizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól nevű kutatás (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, ESPAD) eredményeiből egészen megdöbbentő kép rajzolódik ki. A felmérés keretében 35 ország közel százezer diákját kérdezték ki az alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól. A válaszadó tinik mindannyian 16 évesek.

A számokból kiderült: a magyar 16 évesek közül minden harmadik havonta legalább egyszer rágyújt, ez az érték pedig 8%-kal magasabb, mint az európai átlag. A magyar válaszadók 18%-a naponta dohányzik. A cigaretta beszerzését is könnyebbnek mondták a magyarok, mint más országok fiataljai.

A magyar 16 évesek több, mint fele ivott alkoholos italt legalább egyszer egy hónapban. Kiderült, hogy a lányok átlagosan havi 4,2, a fiúk 5,2 alkalommal isznak — úgy is mondhatjuk, hogy minden hétvégén. 40%-uk öt vagy több italt fogyasztott el egyetlen alkalommal, ez a statisztika szerint 4-5 dl bornak, vagy 3-4 töménynek felel meg.

A drogok és más tudatmódosító szerek használatában nem mutatkozik számottevő különbség a magyarok szokásai és a kontinensre jellemzők között. A marihuána nem annyira népszerű: nálunk 13%, a kontinens átlagában 16% próbálta már. A magyar fiatalok nehezebbnek is találták a marihuána beszerzését, mint más nemzetiségűek. A többi drogfajtát a felmérés által érintett valamennyi országban szerencsére csupán a fiatalok néhány százaléka próbálta ki.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy Csehországban és Dániában minden drogot — főleg az alkoholt — egyszerű beszerezni, ezzel szemben a moldovai és a román fiatalok szerint nem könnyű a hozzájutás.

Az idei felmérés egy 1995-ben indított vizsgálat része. A 6 kutatás során kirajzolódtak a tendenciák: a dohányzás egyre kevésbé népszerű, az alkoholt kipróbálók aránya változatlan.

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 13. 23:31
"Megdöbbentő számok: a 16 évesek közül minden ötödik dohányzik" Tényleg megdöbbentő. Nagyon alacsony szám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!