Monostori: Pünkösdkor az önzetlenséget és a nyitottságot is ünnepeljük

2016. május 14. 10:20

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki irodaigazgató-helyettese pünkösd kapcsán az állami hírtévében kifejtette: az apostolok Jézus halála után dönthettek volna úgy is, hogy Jeruzsálemben maradnak, de a szentlélek eljövetele segítette őket abban, hogy legyen bátorságuk elmenni és hirdetni az evangéliumot.

2016. május 14. 10:20

Pünkösdkor nemcsak az egyház születését és a szentlélek kiáramlását, hanem az önzetlenséget és a nyitottságot is ünnepeljük – hangsúlyozta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki irodaigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában. Monostori László megjegyezte, az apostolok Jézus halála után dönthettek volna úgy is, hogy Jeruzsálemben maradnak, de a szentlélek eljövetele segítette őket abban, hogy legyen bátorságuk elmenni és hirdetni az evangéliumot. Később mindannyian mártírhalált haltak.

Az irodavezető-helyettes a csíksomlyói búcsúról felidézte, a legenda szerint 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem megpróbálta a katolikus székelyeket unitárius hitre téríteni, pünkösd szombatján nagy csatát vívtak, amelyet a székelyek megnyertek. Úgy tartották, hogy a csíksomlyói szűzanya segítette őket abban, hogy megtarthassák hitüket, ezért megfogadták, hogy minden évben hálát adnak neki. Csíksomlyó a rendszerváltás után lett a világ magyarságának egyik találkozóhelye – tette hozzá.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2016. május 14. 23:54
A Pünkösd , a Szentlélek eljövetele azt jelenti , hogy az Úr Jézus létszerűen-evilágiasan közöttünk van , s így vezet az Atyához . Nagyon egyszerűen és kézzelfoghatóan tudható , hogy valakiben ott van-e a Szentlélek : aki szeret , vidám , kedves , önzetlen , segítőkész , irgalmas stb. , tehát aki az Úr Jézus SZENT-lelkületével cselekszik...
valmue
2016. május 14. 21:45
Hej, ha Jézus ma élne de szájon verné a magyar kormányt és az őket éljenző álkeresztényeket......
avmanster
2016. május 14. 18:17
talán nem értem az evangélikus iróniát. vagy valóban pozitív hírként hozza ezt a mecsetté alakítást az evangelikus.hu? Pár megjegyzés: "Golf-régióban" erre van magyar földrajzi kifejezés: öböl államok, illetve Öböl-menti államok "Az egykori templomhajóban már elkészült a nők elkülönített helye és az imám helye az imádságra. Alig valami emlékeztet ma már a korábbi templomi használatra." ugye mentek ünnepelni a emancipált liberális aktivista nők is mecset megnyitójára. ha így folytatják pár év múlva alig valami fog emlékeztetni az egykori Németországra.
Pandaka pygmaea
2016. május 14. 15:48
Apropó. Tankcsapda után szabadon: (Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben...) "Melyik ajtón menjek be? – Hogyan lett egy hamburgi evangélikus templomból mecset?" http://www.evangelikus.hu/hogyan-lett-egy-hamburgi-evangelikus-templombol-mecset
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!