Ferenc pápa: Lehetséges, hogy a jövőben lesznek női szerpapok

2016. május 12. 19:43

„Az egyháznak be kell vonnia a felszentelt és a laikus nőket a konzultációban való részvételbe, de a döntéshozatalba is, mivel szüksége van a nők szemléletére” – felelte Ferenc pápa egy szerzetesnő kérdésére, aki azt kérdezte a katolikus egyházfőtől, miért vannak a nők kizárva a diakónus-szolgálatból.

2016. május 12. 19:43

Lehetségesnek nevezte a női diakónusok bevezetését Ferenc pápa csütörtökön, hangsúlyozva, hogy külön bizottságot állít fel ennek tanulmányozására. Ferenc pápa az egész világból érkezett női szerzetesrendek mintegy kilencszáz főnökasszonyát fogadva a Vatikánban kijelentette, „az egyháznak be kell vonnia a felszentelt és a laikus nőket a konzultációban való részvételbe, de a döntéshozatalba is, mivel szüksége van a nők szemléletére. A nőknek az egyházban való növekvő szerepe nem feminizmus: az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült minden személynek joga, férfiaknak és nőknek egyaránt”. –

Az egyik szerzetesnő tette fel a kérdést az egyházfőnek, hogy a nők miért vannak kizárva a diakónus-szolgálatból. Ferenc pápa ezt követően jelentette be, hogy bizottságot állít fel a kérdés tanulmányozására. 

A jelenleg csak férfiaknak fenntartott diakónus (szerpap) szolgálat az egyházi rend első fokozata. A diakónus áldozópappá még nem szentelt személy. A II. vatikáni zsinat szerint megszabott feladata a keresztség, az oltáriszentség kiszolgáltatása, közreműködés házasságkötésben, temetés, zsolozsma, paraliturgiák vezetése. A misén felolvassa az evangéliumot, homíliát mondhat, a püspöknek, illetve papnak segédkezik. 

Ferenc pápa megválasztása óta a nők egyházi szerepének erősítését szorgalmazza. Beszédeiben gyakran hangsúlyozza, hogy problémamegoldáskor nők véleményét is meghallgatja, mivel a nők „képesek a dolgok mögé látni”. Ferenc pápa idén a nagycsütörtöki lábmosás szertartását is úgy módosította, hogy a papok szerzetes és laikus nők lábát is megmoshatják. 

Walter Kasper német bíboros úgy kommentálta Ferenc pápa bejelentését, hogy „számos ellenállással” fog az egyházban találkozni. Kasper bíboros néhány éve már felvetette a női diakonátus bevezetését, és korábban Carlo Maria Martini néhai milánói érsek is szorgalmazta. A kérdés tanulmányozása „most is megosztó lesz. Sokan ellenzik a nők diakónus szentelését, mivel a nők pappá való szentelése előszobájának tartják” –fogalmazott Walter Kasper. Hozzátette, hogy az egyházban már „most is nagyon sok nő végez diakónus feladatokat teljes csendben és bármilyen elismerés nélkül”

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2016. augusztus 16. 00:31
Ami engem illet, elég vegyesek a saját benyomásaim az arisztokratákról. Való igaz: trágár beszédet személyesen nem hallottam tőlük, de hólyagsággal bőségesen találkoztam. Szánalmas nézni pl, amikor egy Szent Jobb körmeneten a máltaiak és a jeruzsálemi szent sír lovagrend hordája azon veszekszik, hogy melyik legyen közelebb a Szent Jobbhoz. Addig, amíg magyar arisztokratákkal (meg politikusokkal) nem találkoztam, nem hittem el, hogy a főhelyekért való tipródás, amit Jézus kárhoztat, valódi emberek magatartása. Komolyan, néha megértettem a francia forradalmárokat. Másrészt az is tény, hogy van néhány olyan arisztokrata ismerősöm, akiről simán elismerem, hogy van tőle mit tanulnom. Olyan példaértékű viselkedéskulturát mutatnak föl velem, a pórral szemben, ami teljesen lefegyverez, és azt mondom, nekem is így kellene. Hamvas Bélát idézte valaki valamelyik poszt alatt, ő elmélkedik arról, hogy hívő embernek lenni nem teher, hanem kitüntetés. Úgy látom, az arisztokraták is ezzel vergődnek. Elsőre arisztokratának születni inkább teher, de aki megtanulja hordozni, az tényleg kitüntetéssé tudja alakítani. Csak nem könnyű.
Békanász a hasadon
2016. augusztus 16. 00:31
A magyar arisztokráciát a cselédfattyú börtöntöltelékek száz éve próbálják lejáratni, nogy a helyükbe ülhessenek.
Vezetéknév Utónév
2016. július 25. 13:56
Jócskán benne vagyunk a XXI. században. Legfőbb ideje érvényt szerezni az emancipációnak a katolikus egyházban is.
Sulammit
2016. május 23. 13:57
Jó! Útbaigazítalak. Beszélgettetek Csokormánnyal erről az példabeszédről. Jézus követéséről. Arra a szóra figyeltem fel, hogy "zsarolta" akkor nem volt időm, de nem akartam válasz nélkül hagyni. Amikor időt szántam rá, megírtam neked. Persze régen volt. Tetszett, hogy te gondoltad jól az evangélium lényegét. Egy másikra is majd írni fogok, a bűn és bűnös ember Jézus szemében. Erről bbnickkel beszélgettél. Csak felületesen néztem meg, de mintha ott is te gondolkodtál volna úgy, ahogy Jézus tanította. Ebben még nem vagyok biztos, ha lesz rá időm, visszaolvasom a párbeszédeteket. Gondoltam, hogy nem vetted észre. Azt, hogy "csúnya vagy!" csak játékból írtam, jókedvemben. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!