Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors a csíksomlyói búcsúba

2016. május 13. 07:45

Pénteken kora reggel elindult a Keleti pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors zarándokvonat. A zarándoklat fővédnöke és lelkivezetője Böjte Csaba, akivel Madéfalván találkozhatnak majd a programon résztvevők.

2016. május 13. 07:45

Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors pénteken kora reggel a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. A Csíksomlyó Expressz éjfélkor kelt útra Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozott hozzá hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy tizenhat kocsiból álló szerelvényként indult Erdélybe. A csaknem fél kilométer hosszú vonatot Szent Mártont ábrázoló mozdony húzza, és mintegy 1200 zarándok utazik rajta.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda kilencedik alkalommal megszervezett négynapos programjának legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához. Idén a programot Madéfalván a Csík zenekar szabadtéri koncertje zárja. A zarándoklat fővédnöke és lelkivezetője Böjte Csaba ferences szerzetes, akivel Madéfalván találkozhatnak majd a programon résztvevők.

A csíksomlyói búcsúba közlekedő másik, Boldogasszony zarándokvonat már csütörtök reggel elindult Erdélybe.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda. 

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2017. június 05. 20:07
Budapestnek semmi köze a központosításhoz, amikor parasztok ülnek a Parlamentben.
thymian
2016. június 20. 04:25
Hagyjad már a hülyeségedet. Nekünk töketlen kormányunk és politikusaink voltak és vannak. Lám az osztrákok egyesíteni akarják Tirolt, pedig sokkal több joguk van, mint a székelyeknek a szőrtalpaknál. Nem, nem azt szajkózzák, hogy gyereket kell csinálni. Ha Hofer győz 22.-én meg is lesz. Miért nem áll ki a kormány nemzetközi szinten a románok jogsértései ellen? Mert a mutyikkal van elfoglalva!
kgyula
2016. június 17. 14:33
Máriát nem a "magyar", hanem a katolikus ünnepli. Én meg nem vagyok katolikus. :)
bunko_jobbos
2016. június 17. 14:33
Megnéztem volna, hogy az osztrákok hogy vívják ki az autonómiát a románokkal szemben. Sehogy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!