Továbbra sem lehetnek női lelkészek a lengyel evangélikus egyházban

2016. április 06. 12:22

Továbbra sem lesz lehetőség a nők lelkészi szolgálatára a lengyel evangélikus egyházban, amelynek zsinatán nem gyűlt össze a szükséges számú szavazat, a kétharmados többség az eddigi gyakorlat megváltoztatásához – írja az Evangélikus.hu.

2016. április 06. 12:22

A Lengyelországi Evangélikus Egyház zsinata leszavazta azt a törvényjavaslatot, mely lehetővé tette volna a nők lelkésszé szentelését – írja az Evangélikus.hu. 

A kétnapos tanácskozás második napján tartott titkos szavazáson a Zsinat 38 tagja szavazott a javaslat mellett, míg 26-an elutasították azt. Négy küldött tartózkodott. A belső szabályozás szerint az elsődleges egyházi rendelkezések módosítása kétharmados többséggel történhet. A női ordinációra vonatkozó beterjesztés elfogadásához tehát 46 szavazatra lett volna szükség.

A női ordinációról több mint 70 éve folyik párbeszéd a Lengyelországi Evangélikus Egyházban. 1963 után a teológiai diplomával rendelkező nők számára lehetővé vált a tanítás, az istentiszteleti szolgálat és a gyülekezeti lelkigondozói munka.

Elméletben nem lehetetlen, de mégse

1999-ben lépett életbe az a változás, mely lehetővé tette a nők diakónussá szentelését. Ennek értelmében a nők karitatív és missziói szolgálatot végezhetnek, tarthatnak istentiszteletet, eskethetnek és temethetnek, kiszolgáltathatják a keresztség szentségét és közreműködhetnek az úrvacsora-osztásban. Ugyanakkor nem lehetnek parókus lelkészek és nem oszthatnak egyedül úrvacsorát.

Habár 2008-ban a Zsinat Teológiai és Hitvallási Bizottsága kimondta, hogy a nők lelkésszé szentelésének nincsenek teológiai természetű akadályai, 2014-ben pedig különböző egyházi csoportok kezdeményezésére ismét felmerült a kérdés, a lehetőséget a Zsinat nem hagyta jóvá.

Nem foglalkoznak vele újra

Őszig tartó mandátuma alatt a jelenlegi Zsinat nem fog újból foglalkozni a női ordináció kérdésével. Nincs azonban kizárva, hogy a Zsinat tagjai a jövőben újra felelevenítik a vitát.

A Lengyelországi Evangélikus Egyháznak 70 ezer tagja van. A 133 gyülekezetben 154 lelkész, köztük 11 női diakónus dolgozik. Az egyház hat egyházkerületre oszlik fel.

A legtöbb protestáns egyházban, így az evangélikusoknál is lehetséges a nők lelkészi szolgálata. A magyar evangélikus egyháznak is számos női lelkésze van.

 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2016. október 08. 00:26
A mandiner keresztény / evengélikus s jól tükrözi a Magyar Evangélikus Egyház liberális fertőzöttségét. Az első lapon csak öt téma foglalkozik a nőkkel. Lehet-e női lelkész, ha nem miért nem... stb. Nem tudom, melyik cikk szól Jézus Krisztusról?????
memocrat
2016. április 27. 21:05
Részben leírtam acidonak a problémát. Szerintem nem tájékozatlan, nem is hülye, orvos. Csak összezuhant és tehetetlen. Azt hiszem, Magyarországon gyakoribb, hogy férfiak mennek el fiatal nő miatt. Nekik elnézik. Ebből a szempontból Magyarország kelet. Nem várhatjuk, hogy 70-80 éves tökéletes nénik, bácsik megértenek ilyen botrányt, elnézik, hogy elvált áldozzon. Egy kisebb településen viccelődnek ilyenen, akiknek az élet "sikerült". Nagymamámék falujában nagypapa mindig vitt templomba vasárnap. Vannak róla emlékeim. Találtam egy bácsit, aki összeesett az utcán, visszarohantam a paplakba segítségért. A nénik szidtak, hogy részeg disznót magára kell hagyni. Nagypapa jött, hazavittük, de akkor megértettem, hogy nem él minden misére járó összhangban a hittel. Nem faggattam a megcsalás részleteiről, nem az én orvosom, családtagé volt. Nem tudom, ki mit gondolt.
memocrat
2016. április 27. 21:04
Valóban ne nehezítsük a tisztulás miatt. Hogy melyik egyház mit enged, mit nem, hogyan értelmez, arra nekem hatásom nincs. Nem kívánok senkit értelmezésekben felülbírálni, mert a lényeg, hogy a válás rossz. A katolikus egyház elutasítja, mégis előfordul. Az a férfi, akiről szó volt, katolikus. 7 éve hagyta el a felesége egy fiatalabb férfi miatt. A férjnek nincs partnere, egyedül van a válás óta. Házasságát nem érvénytelenítették. Elment a volt felesége, miután évekig csalta férfiakkal. Nem elég megalázásban volt része? Még büntessük?
memocrat
2016. április 27. 21:03
Bűnt és tökéletlenséget vállalni csak nagyon erős emberek képesek. Önismeret kérdése, ki hogyan viszonyul saját hibáihoz. Javulás akkor kezdődik, amikor elismerjük a bűnt. Nem jellemző, hogy aki elválik, elismeri a hibáit. Minél több disznóságot követ el, annál több kifogást talál. Jellemző az áldozat lehetetlenné tétele, hogy bizonyítsa, milyen rossz, akit elhagy, így lesz ok. Hamis logika az, hogy a jó elnyeri jutalmát. Gyakran elbukik, mert magára marad gyerekkel, gondokkal. Aki hitetlen, nem Istentől retteg, a külvilág fontos. A látszatnak rendeli alá a lényeget. Lelkiismerete annak van, aki önmagában keresi a hibát. Az szenved sokkal többet, akiben ez nincs, éli világát, mert "megérdemli". :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!