Ferenc pápa migránsokkal együtt tért vissza Leszboszról

2016. április 16. 14:26

Ferenc pápa Leszboszra látogatott, ahol öt órát töltött el. Ez idő alatt végigjárta a sziget egyik menekülttáborát, találkozott a kísérő nélkül érkezett migráns gyerekekkel és megemlékezett a humanitárius válság áldozatairól is. A Szentatya a látogatás végén tizenkét migránst magával vitt a Vatikánba, akiket különben visszatoloncoltak volna Törökországba.

2016. április 16. 14:26

Megérkezett Leszbosz szigetére Ferenc pápa. A katolikus egyházfőt – aki a tervek szerint öt órát marad a görög szigeten – Alekszisz Ciprasz miniszterelnök fogadta. „Egy olyan út ez, amelyet megbélyegez a szomorúság. A második világháború óta történt legborzasztóbb humanitárius katasztrófával fogunk találkozni” – mondta landolás után a pápa.

Három vallási vezető együtt járta be a menekülttábor

A Szentatya I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Ieronimosz athéni ortodox érsek társaságában bejárta a sziget egyik menekülttáborát.

Ferenc pápa arra buzdította a tábor mintegy 2500 lakóját, hogy ne veszítsék el a reményt, mert nincsenek egyedül, a nemzetközi közösségnek pedig azt üzente, „méltóságteljes” választ kell adni a menekültválságra.

A három vallási vezető közös nyilatkozatban is felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „bátor választ adjon a humanitárius válságra és annak kiváltó okaira. A dokumentum elismerte az eddigi erőfeszítéseket, azonban szélesebb körű nemzetközi konszenzust sürgetett. A jogállamiság, az emberi jogok és a kisebbségek védelme, az embercsempészek elleni küzdelem, a veszélyes útvonalak megszüntetése és a megbízható áttelepítési eljárások kidolgozása érdekében egy támogató program elindítására buzdított.

„Mindannyian migránsok vagyunk” – jelentette ki Ferenc pápa, miután imát mondott az elhunytakért. A három vallási vezető ezt követően virágkoszorúkat dobott a tengerbe a sziget legnagyobb települése, Mytilene kikötőjében, a veszélyes útjuk közben a tengerbe veszett több ezernyi migráns emlékére.

Ferenc pápa tíz migránst visz a Vatikánba 

A Szentatya tizenkét migránssal együtt tért vissza a Vatikánba. A The Guardian szerint a pápa olyan embereket menekített ki Leszboszról, akiket különben visszatoloncoltak volna Törökországba. 

A választás három szír muzulmán családra esett. A tizenkét menekült között hat gyerek van. Az egyházfő tette szimbolikus, a görögök támogatását akarta ezzel kifejezni.

A Vatikán szóvivője korábban hangsúlyozta, hogy a látogatás kizárólag humanitárius jellegű, Ferenc pápa nem a törökországi deportálást akarja kritizálni vele.

Összesen 422 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kowecses
2016. december 26. 14:21
" Legközelebb rabbit küldenek a migránsok közé" A zsidóságnak több esze van. Fröhlich főrabbi úr nem árulja el Európát.
írmag
2016. december 01. 09:48
Nagyon cowboy-os volt! (még jó, hogy nem ló-, vagy teveháton) Talán a római katolikus egyházzal kellene csak foglalkozni pápaként, a valóban nagy elődök nyomdokán.
írmag
2016. december 01. 09:48
A gyarló, magát fényező, embertől lehetne esetleg elfordulni.
tango47
2016. szeptember 28. 01:28
Szerintem tevékenysége folytán igen sok hívő elfordult Európában a katolikus egyháztól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!