Ferenc pápa: A tömeges migráció súlyos vészhelyzet, megingatja az európai befogadást

2016. január 12. 10:42

Ferenc pápa szerint a második világháború romjain sok munkával felépített befogadási rendszert megingatja a migrációs hullám, de Európának minden eszköze megvan a megoldás megtalálására. A Szentatya hétfőn a Vatikánban hangsúlyozta: az individualista megoldás nem vezethetnek eredményre, a helyes válassz csak a közös cselekvés lehet.

2016. január 12. 10:42

A bevándorlók tömeges érkezése Európába „úgy tűnik, megingatja a második világháború romjain nagy erőfeszítésekkel felépített befogadási rendszert, amely a mai napig az emberiesség lámpása” – mondta Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált diplomatákat fogadva a Vatikánban hétfőn.

A Szentatya hangsúlyozta: a migrációs áradat aláaknázhatja azt a humanista szellemiséget, amelyet Európa mindig is védett. Ezért annak ellenére, hogy a jelenlegi helyzet sok kérdést vet fel „a tényleges befogadási és alkalmazkodási lehetőségeket” illetően, „nem szabad megengedni, hogy elvesszenek az emberség értékei és elvei, a minden ember méltósága iránti tisztelet, a szubszidiaritás és kölcsönös szolidaritás, még ha ezek a történelem bizonyos pillanataiban nehezen hordozható terhet is képviselnek” – fogalmazott Ferenc pápa.

Európa viszonyítási pont a migránsoknak

Az egyházfő úgy látja, hogy Európának nagy kulturális és vallási örökségével minden eszköze adott, hogy „megtalálja a helyes egyensúlyt a saját állampolgárai jogainak védelme és a migránsok segítése és befogadása kettős erkölcsi kötelessége között”. Emellett emlékeztetett, hogy az Ázsiából és Afrikából származó bevándorlók Európát viszonyítási pontnak tartják a jogegyenlőség, az emberi méltóság sérthetetlensége, a lelkiismereti szabadság és a szolidaritás terén. 

A nemzetközi diplomáciai testületnek tartott hagyományos év eleji beszédében Ferenc pápa „súlyos vészhelyzetnek” nevezte a migrációt, melynek fel kell ismerni okait, melyre megoldásokat kell kidolgozni és „legyőzni az ennyire folyamatos és nagy méretű jelenséget kísérő félelmeket”.

Az individualista megoldások nem vezetnek eredményre

A Szentatya szerint a kiváltó okokkal már rég szembesülni lehetett volna, de még most is sok mindent lehetne tenni a béke helyreállításának érdekében. A pápa többek között a fegyverkereskedelem, a nyersanyag- és energiaelosztás, valamint a korrupció felszámolását sürgette. Hozzátette: olyan megoldásokat kell találni, melyek túllépnek a szimplán a vészhelyzetre adott válaszokon. Szerinte segíteni kell az integrációt, de ezzel egy időben a származási országok fejlődését is támogatni kell anélkül, hogy a segítség hátterében az ebben részesülő népek kultúrájával ideológiailag idegen vagy ellenkező politikai szándék húzódjon.

A pápa hangsúlyozta, hogy az egyes országok által követett „individualista” megoldások elkerülhetetlenül az egész nemzetközi közösségre kihatnak. Ferenc pápa hozzátette: a migráció a jövőben az eddiginél még jobban meghatározza majd a világ történéseit „és az erre adott válaszok csakis közös cselekvés eredményei lehetnek”.

Nem lehet Isten nevében gyilkolni

A terrorizmussal kapcsolatban Ferenc pápa kijelentette: „nem lehet Isten nevében gyilkolni. Csakis a vallás ideologizált és eltorzított formája gondolhatja, hogy a Mindenható nevében igazságot tehet szándékosan ártatlanokat mészárolva le, ahogyan az utóbbi hónapok véres merényleteiben történt.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 01. 22:12
Sajnos a fától nem látja az erdőt.
teljesenertelmetlen
2016. július 28. 22:53
Ügynök.
Viator
2016. június 07. 18:15
"a migránsok segítése és befogadása kettős erkölcsi kötelessége között" Miért lenne erkölcsi kötelesség gazdasági bevándorlók befogadása?! Másrészt egy pápának nem az un. "humanizmust" kellene védenie (ami alapvetően egy keresztényellenes eszme, lásd erről Molnár Tamás írásait) hanem a kereszténységet! Bergoglio szokása szerint nem tett mást, mint a liberált média és a közvélemény agymosott részének kegyeit kereste, hogy azok cserébe "jó fejnek" tekintsék.
Csikasz
2016. január 27. 18:49
Sajnos ez a szentatya engem egy csuhás Merkelre emlékeztet. Nemrég ő is pózolt "menekültekkel".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!