Gáncs Péter: Jézus születésének történetében a kulcsszó az engedelmesség

2015. december 25. 15:48

Jézus „nem kentaur, nem félig isten, félig ember”, hanem száz százalékban valóságos ember és száz százalékban valóságos Isten – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsonyi igehirdetésében pénteken Budapesten. Hozzátette: misztérium ez Isten és ember szerelméről.

2015. december 25. 15:48

Jézus születésének történetében a kulcsszó az engedelmesség – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsonyi igehirdetésében pénteken Budapesten. 

Gáncs Péter hangsúlyozta: Isten megtestesülése olyan csoda, amely feszegeti az értelmünket, és amelynek elfogadásához alázat kell. Egyszerre kell „fölnézni az égre”, mint tette Mária, és „alázatosan meghajtani a fejünket” Isten döntése előtt, mint tette József.

Sokan mondják, hogy az ember bukása az asszonynál, Évánál kezdődött. Csakhogy a megváltás is egy fiatal lánynál vette kezdetét, hiszen Mária engedelmessége nélkül nem ünnepelhetnénk a karácsonyt – mutatott rá az evangélikus püspök.

„Fantasztikus misztérium” ez – mondta – Isten és ember „szerelméről” és szerelmük gyümölcséről, Jézus Krisztusról, aki ugyanúgy érkezett ebbe a világba, ahogy minden ember.

Jézus „nem kentaur, nem félig isten, félig ember”, hanem száz százalékban valóságos ember és száz százalékban valóságos Isten – tette hozzá. És még csak nem is bukott Isten ő, aki elszenvedi küldetését, hanem tudatosan vállalja és éli meg a földi létet. „Teljes szabadsággal vállalja föl szabadító küldetését, amely a jászoltól a golgotáig vezet”, és vállalja ezt az utat vele Mária is, hiszen „ő is ott zokog majd a kereszt tövénél”.

Gáncs Péter szólt arról is, hogy ennek a történetnek a valóban fontos szereplői mind ott vannak a betlehemi istállóban, mindenki más – köztük Augustus császár is –, csak „statiszta”. Ennek a nyilván „büdös” és „hideg” istállónak a jászlában mégis „föllobban az isteni szeretet lángja”. Ebbe a jászolba Isten mégis „odatette a világ kenyerét”, azt a jézust, akit valóban tápláléknak, „mindennapi kenyérnek” akart adni az embereknek – tette hozzá.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 13. 18:58
HISZEK AZ EGY ISTENBEN, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden láthatónak és láthatatlannak Teremtőjében. Hiszek az egy Úrban, Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában, aki az Atyától született az idő kezdete előtt. Isten az Istentől, világosság a világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől. Született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű és minden általa lett. Értünk emberekért, a mi üdvösségünkért, leszállott a mennyből. Megtestesült a Szentlélek erejéből Szűz Máriától és emberré lett. Poncius Pilátus alatt értünk keresztre feszítették, kínhalált szenvedett és eltemették. Harmadnapra föltámadott az Írások szerint, fölment a mennybe, ott ül az Atyának jobbján, de újra eljön dicsőségben ítélni élőket és holtakat és országának nem lesz vége. Hiszek a Szentlélekben, Urunkban és éltetőnkben, aki az Atyától és Fiútól származik, akit éppúgy imádunk és dicsőítünk mint az Atyát és a Fiút, Ő szólt a próféták szavával. Hiszek az egy, szent, katolikus és apostoli Anyaszentegyházban. Vallom az egy keresztséget a bűnök bocsánatára. Várom a holtak föltámadását és az eljövendő örök életet. Amen.
Sulammit
2016. január 01. 13:50
Kinek, kinek hite szerint. Annyit is érsz.
Akitlosz
2015. december 31. 17:21
"Jézus „nem kentaur, nem félig isten, félig ember”, hanem száz százalékban valóságos ember és száz százalékban valóságos Isten" Ez hülyeség.Az ember ember az isten meg isten.
Dénia
2015. december 31. 17:20
"Ez hülyeség.Az ember ember az isten meg isten." Kivéve Jézus esetét. Erről szól a történet. Isten fia, aki emberként leszületett az emberek közé, hogy a szánkba rágja. Mert addigra már elveszítette az emberiség jó része az eredeti kapcsolatot Istennel, nem tud már közvetlenül figyelni rá. Ezért kellett Neki emberként közénk születni. Mi nem világos? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!