Ferenc pápa: Bízzunk a családokban!

2015. december 27. 16:41

A család elsőként tanítja meg az embereknek a „megbocsátás örömét” – jelentette ki Ferenc pápa a Szent Család vasárnapján tartott misén a Vatikánban. A pápa továbbra is szorgalmazza a család szerepének az erősítését, azonban szerinte korunkban „értetlenség és számos nehézség” gyengíti a családokat.

2015. december 27. 16:41

„Ne veszítsük el a családokba vetett bizalmat!” – mondta Ferenc pápa a családok szentévi találkozóján a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap. Az egyházfő olasz és külföldi családokkal találkozott a Szent Család vasárnapján. Ferenc pápa homíliájában kiváltságos helynek nevezte a családot, amely elsőként tanítja meg az embereknek „megbocsátás örömét”. A családnak erre a missziójára a világnak és az egyháznak is szüksége van – mondta az egyházfő. 

A misén franciául imádkoztak az egyházért, kínaiul a kormányzókért és a törvényhozókért, oroszul a világra jövő életért, németül a szegényekért és a magányosokért. A szertartás adományait három család vitte az oltárhoz. 

A családokkal való találkozó nyitotta meg az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév eseménysorozatát a Vatikánban. Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza a család szerepének erősítését, az egyházban éppúgy mint a társadalomban. A család volt a témája a Vatikánban tavaly tartott rendkívüli és az idei rendes püspöki szinódusnak. Ferenc pápa szeptemberben részt vett a Családok Világtalálkozóján Philadelphiában. 

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette: korunkban „értetlenség és számos nehézség” gyengíti a családokat. 

Az egyházfő felhívást intézett a közép-amerikai országokban tartózkodó kubai migránsokért, akik megfogalmazása szerint gyakran az emberkereskedők áldozataivá válnak. Dionisio Garcia, a kubai püspöki kar elnöke december elején fejezte ki aggodalmát a többek között Nicaragua és Costa Rica határain veszteglő több ezer kubai migránsért, akik nem tudnak továbbmenni az Egyesült Államok felé a közép-amerikai kormányok által bevezetett határzár miatt. Ferenc pápa februárban utazik a migráció problémájától szintén érintett Mexikóba. A szentszéki sajtóközpont szerint a Szent Péter téren ötvenezren voltak vasárnap. 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2016. február 24. 22:58
A zisdo nepert nem kell imadkozni, kituno politikai es katonai vezetoik vannak, es csak nevetnek az al-Baghdadi feleken. A semminel is kevesebb veszelyt jelent az ISzlam Allam Izraelre.
Öreg
2016. február 24. 22:55
Kedves Uram! Nagyon sokszor hasonló a véleményünk, most nem! Az okai: -A jelenlegi világ semmilyen kisebbség védelmét nem vállalja fel, ezért ez az egyházak kötelessége lenne -fütyülve az egyházak és az államok szétverésén mesterkedő , magát pc-nek mondó világra. -A pápa elátkozta a fegyver kereskedőket, de nem nevezte nevén őket. -A családok védelmét- nagyon helyesen- fontosnak tartja, de nem idézi a Bibliából a családra /a férjre és feleségre/ vonatkozó meghatározást, amit ha megtenne, egyértelműen megakadályozná a mostani pc. hablatyot. Ezért, hogy összefoglaljam, itt az ideje, hogy aki Á-t mond, mondjon B-t is!
Sulammit
2015. december 29. 20:45
Igazad van, de egyrészt olyan helyzetben vagyunk, valamennyien keresztények, mint a lazac ívás idején. Az árral szembe úszunk. Másrészt XII. Piusz jut ilyenkor eszembe, akit megvádoltak, hogy nem szólt be Hitlernek. Pedig beszólt, csak sok német pap életébe került. Aztán próbálta diplomatikusabban, mert az egyház léte volt a tét. A szlovákoknál is elbukott a népszavazás. Én nem is merném nálunk, mert ki tudja, hogy milyen eredményt hozna ki. El sem mennének az emberek és csak rajtunk gúnyolódnának a "népek". Hiányzok egy Prohászka, Mindszenty kaliberű, vezető ezt mindenki érzi.
egysegelem
2015. december 29. 20:43
Hany hadoszalya van a papanak ehhez, hogy tenni tudjon barmit is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!