Eltüntetné a kereszteket a menekültek szállásairól a norvég bevándorlási hivatal

2015. december 01. 16:45

Azt kérte a kapacitáshiánnyal küszködő norvég bevándorlási hivatal a bevándorlókat befogadó egyházi és civil szervezetektől, hogy tegyék vallásilag semlegessé a befogadottak szállását, azaz tüntessék el onnan a kereszteket. Volt, aki eleget tett a kérésnek, volt, aki nem. Hétfő este a hivatal úgy módosította a rendelkezést, hogy a magánszervezetek által biztosított szállásoknak nem kell vallásilag semlegesnek lennie.

2015. december 01. 16:45

A norvég bevándorlási hivatalnak (UDI) nincs elég helye, hogy elszállásolja az országba érkezett 30 ezer menekültet, ezért egyházi szervezetektől és civil közösséget kér segítséget. A hivatal azt javasolja a befogadóknak, hogy a menedékkérők szállását tegyék „vallásilag semlegessé” – írja a Local.no nyomán az Index.

A legtöbb helyen ezt úgy oldották meg, hogy levették a kereszteket a falról, ha pedig a padló mintázatán látszott egy, akkor szőnyeggel letakarták azt. A cél az, hogy ne bántsák meg a muszlim menekülteket. 

A legtöbb felekezetnek semmi baja nincs a szabályozással, többen jelezték, megtiszteltetésnek tartják, hogy menekülteket fogadhatnak, örülnek, hogy segíthetnek, bár volt, aki megjegyezte, nem hiszi, hogy a menekültek sértőnek tartanák a keresztet.

A Troens Bevis közösség vezetője azonban elutasította, hogy az intézmény közepén lévő keresztet eltüntesse. „Eköré építettük a templomunkat, ezt eltüntetni olyan lenne, mint leszedni a rózsát a norvég Munkáspárt logójából” – mondta Rune Edvardsen, aki ezzel együtt örömmel várja a menekülteket. A nekik szánt szobák faláról le is vették a keresztény szimbólumokat.

Az ügy miatt sokan kérték számon a bevándorlási hivatalt. A szervezet pedig azzal védekezett: a javaslatuk nem a kereszténységet támadja, minden vallási szimbólumra vonatkozi. Ugyanakkor hétfő este annyiban módosította a kérését, hogy a privát szervezetek által felajánlott helyeknek nem kell vallásilag semlegesnek lennie. 

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 13. 18:59
És ez csak a kezdet!
memocrat
2015. december 30. 22:49
Később olvastam, h ez álhír. Hihetetlennek is tűnt, de itt már semmit sem lehet biztosan tudni. Osloban magam hallottam, amikor óriási botrányt kavart egy észak-afrikai férfi emberi jogokra hivatkozva. Abban a kerületben már alig maradt norvég. Megrémült az ügyintéző, mert fenyegették. Minden koszos, szemetes volt, az utcán drogosok hemzsegtek. És egyetlen ember nem mert szólni, h véletlen lehetett, h várakoznia kellett több, mint fél órát. Nekem is kellett, és amikor közöltem vele, az volt a reakciója, h én várhatok. Persze, fehér nő vagyok. A pozitív diszkriminációval nagyon óvatosan kell bánni, és a saját jogaink érvényesítésére is figyelni kell, mert arra a jogkövetelők ritkán figyelnek.
tevevanegypupu
2015. december 21. 11:25
Ha eltüntetné, akkor ne beszéljenek keresztényi szeretetről, mert éppen a kereszt jelenléte lenne az, amivel kicsit egyezkednie kellene a muzulmán migránsoknak. Ha ezt nem tűrik el - vagy a norvégok úgy gondolják, hogy a kereszt zavarja a migránsokat - akkor nem érdemes beszélni integrációról.Akkor csak nehezebb lesz a helyzet..mondhatni lehetetlen.
Csomorkany
2015. december 13. 16:36
Majd belekukkantok egyszer a könyvbe. A cikk nem nagyon lép túl Horthyval kapcsolatban az olyan szintű érveken, hogy "tudnia kellett róla" és hogy "süket és vak volt, ha nem tudta". Ennél azért számomra kicsit több kell, hogy eredményesen bemártsák őt. Pl. korabeli dokumentumok, amikben Horthy a hozzá eljutott hírekre reagál. Voltam katona, szilárd meggyőződésem, hogy a laktanyaparancsnoknak fogalma sem volt arról, hogyan telik a hadgyakorlatunk a Bakonyban. A hadügyminiszternek dettó. Kádárnak (akkoriban ő volt a legfőbb góré) végképp nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!