A Vatikán tett pontot a szlovák-magyar vita végére: megszüntette a komáromi bencéseket

2015. december 15. 14:10

Megszüntette a Vatikán a komáromi bencés rendházat – írják a szlovákiai magyar portálok. A rendház és a Nagyszombati Érsekség közti vita még 2014-2015 fordulóján került nyilvánosságra, az érsekség korábban több döntés szerint is jogtalanul tartott igényt a bencések ingóságaira, beleértve csallóközi földeket is. Amikor az érsekség megszüntette a rendház jogalanyiságát, a Vatikán semmisnek nyilvánította a döntést. Most azonban az érsekség javára döntöttek.

2015. december 15. 14:10

A Szentszék 2015. november 15-én úgy döntött, hogy megszünteti a komáromi székhelyű bencés rendházat. A döntés végleges – írja a Bumm.sk, az Új Szó és más lapok is.  

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát januárban fordult Rómához, miután tudomására jutott Orosch János nagyszombati érsek 2014. december 15-i dekrétuma, melyben megszüntette a révkomáromi bencés rendház jogalanyiságát, és elrendelte annak átadását 2015. január 15-éig. Január 19-i döntésében a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja a nagyszombati érsek decemberi dekrétumát jogilag semmisnek nyilvánította. 

Földvita? 

A háttérben egy hosszú ideje tartó vita volt, amely a magyar–szlovák határhoz közeli révkomáromi bencés rendház és a nagyszombati érsekség között zajlott. A nagyszombati érsekség 2014 júliusában a telekkönyvi hivatalban a saját nevére íratott 660 hektárnyi, a Magyar Bencés Kongregáció tulajdonában levő  szántóföldet, amely a szlovákiai Csallóközben található. Erről a döntésről sem a révkomáromi konventet, sem a rend székhelyét, Pannonhalmát nem tájékoztatták. 

A 2014 novemberében hozott döntés ellen panaszt emeltek a szlovák államügyészségen, amely a panasznak helyt adott: a tulajdonjogi átírást törvényellenesnek nyilvánította, és elrendelte annak eltörlését. Az államügyészég döntésének alapja, hogy a nagyszombati érsekség semmilyen dokumentummal nem tudta bizonyítani tulajdonjogát. Korábban Notker Wolf, a bencés rend prímás apátja is kifejezte: Orosch érsek eljárásmódja helytelen, jogtalan és „fatális tévedés” - írta a Magyar Kurír még februárban. Most azonban fordult a kocka.  

Nem szolgálták a magyarokat? 

A Szentszék nevében a Megszentelt Élet Intézményei és Apostoli Élet Társaságai Kongregációja meghallgatta az államtitkárság véleményét és megvizsgálta a szlovákiai Nagyszombati egyházmegyében működő komáromi Bencés Közösség helyzetét.

A kongregáció szerint nem teljesültek Ján Sokol, akkori nagyszombati érsek 1990 szeptember 12-én hozott dekrétumában lefektetett feltételek az érintett közösség létéről, amely ahelyett, hogy megerősítette volna a bencés jelenlétet Szlovákiában és támogatta volna az itteni magyar hívők pasztorációs gondozását, a helyi egyházközösséggel szembeni meg nem értés forrásává vált. 

A kongregáció arról is döntött, hogy a bencés közösséghez tartozó szlovák területen lévő egyházi ingó és ingatlan vagyon az 197-es, 1995-ös és 2008-as Apostoli Konstitúciók alapján és az Államtitkárság Államokkal való Kapcsolatok Részlegének 2011. október elsejei igazolása értelmében a szlovákiai egyháztartományt illeti meg, konkrétan a Szlovákia területén lévő egyházi egységeket, ahol jelenleg is találhatók. A Nagyszombati Érsekség üdvözli a Szentszék döntését. 

Meg kell védeni a vagyont 

Az érsekség szerint a komáromi bencés közösségtől átkerült egyházi vagyont meg kell védeni, ami azt jelenti, hogy nem adhatják el, nem lehet őket más célra használni. Az illetékes megyéspüspök ellenőrzése alatt fogják kezelni a továbbiakban. 

„Ugyanis ha elméletileg új, független bencés közösséget alapítanának a Szláv Bencés Konföderáció keretén belül, a Szentszék világos feltételei alapján ezt a vagyont részben vagy egészben az új közösség kezelésbe kaphatná, hogy a fenntartásukat és tevékenységüket szolgálja” – zárul az érsekség nyilatkozata.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2015. december 27. 10:25
Van ugye Somorjai Ádám OSB, Kovács Gergely, és Forró József. Ők hárman magának a Vatikánnak a működtetésében vesznek részt. Rajtuk kívül még kifejezetten a magyar egyház felé teljesítenek szolgálatot a Vatikáni Rádió magyar adásának a munkatársai, de az ebből a szempontból nem játszik, hasonlóképpen Tóth Tamás sem, a PMI rektora, mert ő is egy magyar intézmény vezetőjeként van kint. Kb. ennyi. Na, ha ezt összeveted a kinn élő, dolgozó, és emellett (!) nemzeti érdekeket érvényesítő szlovákokkal és román öntudatú csángókkal, akkor rájössz, hogy nem nagyon rúgunk labdába. Pontosabban mi vagyunk a labda.
Zokni
2015. december 27. 10:23
"A Vatikán politizál. Ez van...szomorú." - írja. Ezért kár szomorkodni. Ez EBBEN az esetben elkerülhetetlen. Azt hiszem, a felháborodóknak fogalmuk sincs a döntés hátteréről, csak egyszerűen úgy értelmezik, hogy a felettes szerv a szlovák testvérszervezet mellett döntött, és nem a magyar mellett. Szlovák, kontra magyar. És CSAK EZT sérelmezik. Márpedig, ha tényleg így van, és tényleg csak ennyi kifogás merül fel Önökben, és a legtöbb ellenzőben, akkor a Szentszék jól döntött, mert az a kevésbé rossz, ha egy olyan állapothoz igazodnak, mely manapság elfogadott és megszokott, immár 100 éve. Nevezetesen, hogy Komarno szlovák, és a szlovák területen lévő földek, szlovákiaiak. Akkor tartozzanak inkább a szlovák testvérfelekezethez.
Zokni
2015. december 27. 10:23
"..." - több kérdést tesz még fel, '47-ből, vagy még előbbről származó ügyekkel kapcsolatban. Ezek hogy jönnek ide? Vagy akkor miért nem hozza fel Káin és Ábel esetét, akik egyike szlovák, a másik meg magyar volt? Hogy melyik? Isten tudja.
Energetikus
2015. december 27. 10:22
azért illö lenne felvilágosítani a nagyközösséget ... - kik ezek a komáromi bencések ??? - a Lónyaiak végrendelete mit tartalmaz ??? - mi áll az 1947-ben Csehszlovákiának átadott három falut érintö szerzödésben ??? - hogy valósítta meg Csehszlovákia az átcsatolási szerzödést a három falu vagyonáról ??? - jó példa lehet Pannonhalmának Zeiselhof esete !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!