Palánki Ferenc püspök a párizsi terrorról: Azért vagyunk a világban, hogy szeressük egymást

2015. november 14. 15:34

„Hány embernek kell még meghalnia, hogy elfogadjuk: azért vagyunk a világban, hogy szeressük egymást és nem azért, hogy pusztítsuk” – mondta a párizsi merényletek kapcsán Palánki Ferenc katolikus megyéspüspök, akit szombaton iktattak be a debrecen-nyíregyházi püspöki méltóságba.

2015. november 14. 15:34

A debreceni Szent Anna székesegyházban beiktatták tisztségébe szombaton Palánki Ferencet, a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye új megyés püspökét.

Ferenc pápa kinevezési bulláját latinul Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, magyarul Krakomperger Zoltán püspöki irodaigazgató ismertette a hívekkel zsúfolásig megtelt székesegyházban.

Bosák Nándor, az egyházmegye alapító püspöke átadta a „gondoskodó vezetés jelképét” jelentő pásztorbotot utódjának, ezzel Palánki Ferenc jelképesen is átvette a debrecen-nyíregyházi egyházmegye vezetését.

Palánki Ferenc 1964-ben született, 1994-ben szentelték pappá, 2010. december 27-én nevezte ki XVI. Benedek pápa az egri főegyházmegye segédpüspökévé, 2011. február 26-án szentelték püspökké, és Ferenc pápa szeptember 21-én nevezte ki a debrecen-nyíregyházi egyházmegye megyés püspökévé. 

A magyar katolikus püspöki kar nevében Veres András szombathelyi megyés püspök, az MKPK elnöke mondott köszönetet Bosák Nándor 22 éves püspöki szolgálatáért. Idézte a nyugalmazott püspök jelmondatát – Törd meg az éhezőknek a kenyeredet –, amely mint hangsúlyozta, napjainkban különösen aktuális.

Palánki Ferenchez fordulva azt mondta: sok szempontból szerencsés egy egyházmegyét megörökölni, mert már kialakultak a struktúrák, de még nem kövesedtek meg, így a változásoknak is van helye.

Ternyák Csaba egri érsek szerint „jó embert, jó keresztényt, jó püspököt” ismertek meg Palánki Ferenc személyében egri szolgálata során.

Palánki Ferenc első megyés püspöki szentmiséjén a párizsi terrorcselekmények kapcsán megdöbbenésének adott hangot: „hány embernek kell még meghalnia, hogy elfogadjuk: azért vagyunk a világban, hogy szeressük egymást és nem azért, hogy pusztítsuk”. Hozzátette: „legyünk Isten jó gyermekei, szófogadó jó gyerekek, (...) akik megfogadják a szót, Isten igéjét” – mondta a püspök.

Palánki Ferenc beiktatásán jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és a püspöki kar számos tagja.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zenebono
2015. november 15. 14:31
A katolikus egyháznak már nem sok van hátra. Öngyilkos szekta, ezzel a "szeressük egymást" hitvallással. Ez elmegy békeidőben, de most más a helyzet, a katolikus egyház feladata az lenne, hogy védje a katolikusokat.
trust
2015. november 15. 10:54
Vagyis akik gyilkolnak, azokat is szeressük?! Na elmegy ez a jó büdös francba!
néhai Ch.Pilot
2015. november 15. 10:54
"Palánki Ferenc püspök a párizsi terrorról: Azért vagyunk a világban, hogy szeressük egymást" Békepap.
GV0917
2015. november 15. 10:53
Isten áldása kísérje a püspök atyát további működésében. Rosszakarói pedig osztozzanak abban amit megérdemelnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!