Nyolcszáz éves a domonkos rend

2015. november 07. 09:48

Jubileumi évvel ünnepli alapításának nyolcszázadik évfordulóját a domonkos rend, az eseménysorozat világszerte, a rend minden templomában ma, a domonkos rendi szentek emléknapján nyitnak meg. Itthon Bosák Nándor püspök mutat be ünnepi szentmisét az alkalomból. Hazánkban 1221-ben jelent meg a rend.

2015. november 07. 09:48

Jubileumi évvel ünnepli alapításának nyolcszázadik évfordulóját a domonkos rend, az eseménysorozat világszerte, a rend minden templomában ma, a domonkos rendi szentek emléknapján nyitnak meg.

Ez alkalomból Bosák Nándor püspök, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója mutat be szentmisét Debrecenben, a domonkos rend Szent László-templomában este hat órakor - tájékoztatta az egyházmegye sajtószolgálata az MTI-t.

A Szent Domonkos által alapított Prédikátor Testvérek Rendjét (Ordo Fratrum Praedicatorum), közismert nevén a domonkos rendet 1216. december 22-én kelt bullájával szentesítette III. Honoriusz pápa. 

Magyarországon a domonkosok 1221-ben telepedtek le. Az első kolostorokat Székesfehérvárott, Győrben, Esztergomban, Pécsett és Budán alapították. A török uralom idején a rend szinte teljesen megsemmisült, ezért a 16. század végétől a megmaradt kolostorokat szervezetileg más tartományokhoz csatolták.

A 17. században a rend újjáéledt Magyarországon. A magyar domonkosok 1938-ban hoztak létre önálló tartományt. A szerzetesrendek 1950-es felszámolásakor 85 magyar domonkos szerzetes élt Magyarországon. A jelenlegi, 1989 után újraalapított magyar rendtartománynak Szentendrén, Sopronban és Debrecenben működik rendháza.

 

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2016. június 07. 14:32
Heidl György blogján volt egy 'trienti' nevű kommentelő, akit a blog gazdája kitiltott. Utána jelent itt meg kordart. Az a tippem, hogy innen is továbbállt, és most a jezsuita blogon nyomul 'studiorum' név alatt. Legalábbis időben egybeesik az eltűnés/megjelenés.
Sulammit
2015. december 01. 12:56
"a hasznossághoz gyűjtök adatokat" Ez így olyan rossz mondat! Ha azt nézed, hogy van -e valami haszna, hogy keresztény légy, akkor inkább ne légy! Annyira sértő ez a mondat. Megéri e-neked, származik-e belőle valami hasznod? Ezt haszonelvűségnek nevezik. Jól értettelek? Hogy lehet így Jézusra nézned? Ránézel és megkérdezed tőle, hogy: - Megéri nekem téged szeretnem? - Megérdemled, hogy téged szeresselek? - Milyen hasznom származik nekem ebből? Most én lettem szomorú, de nagyon szomorú tőled. Pedig tegnap milyen boldoggá tettél!
Csomorkany
2015. december 01. 12:07
Fogalmam sincs, hogy a kereszténység hasznos-e. Ezt a szememben erőteljesen megelőzi az a kérdés, hogy igaz-e. Ha Jézus Krisztus - amint a keresztények hirdetik - valóban föltámadt, akkor a kereszténység igaz, és - mint minden igazságnak - biztosan van valami haszna is. De ha mondjuk a 22 lefejezett kopt vértanúra gondolok, ők aligha azért vállalták a vértanúhalált, mert hasznosnak találták a kereszténységet. Evilági értelemben nem is bizonyult különösebben hasznosnak a számukra... Ha arra jutsz, hogy Jézus Krisztus valójában nem támadt föl, akkor szükségképpen arra is jutni fogsz, hogy nem túl hasznos dolog Benne hinni.
Sulammit
2015. november 30. 21:29
"a gonosz többiek." :) Jó! Várom! :) Lesz még belőled Erőforrás miniszter! Vagy humán erőforrás? Még választhatsz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!