Amerikai kutatás: az ateisták kisebb részét használják az agyuknak

2015. november 07. 15:31

Épp a logikáért felelős agyrész az, amit ki kell kapcsolni ahhoz, hogy nagyobb eséllyel váljon valaki ateistává – vonható le a következtetés egy friss amerikai kutatásból, ami szerint 30 százalékkal nőtt az ateisták aránya a tesztalanyok körében, amikor „lekapcsolták” a logikáért felelős agyi részeiket.

2015. november 07. 15:31

 A University of Yorkon végzett friss kutatás szerint az agy egyik részének „lekapcsolásával” 30 százalékkal nőtt az ateisták aránya a kísérleti alanyok körében. A „kikapcsolt” agyrész a logikáért és érvelésért felelős része az agyunknak, a hátsó középső frontális kéreg. 

A kutatást Dr. Keise Izuma, a University of York; és Colin Holbrook, University of California, Los Angeles (UCLA) professzora készítette, 38 résztvevővel, akiknek 21 volt az átlagéletkoruk. A kísérlet előtt minden résztvevő vallásosnak határozta meg magát. A kísérlet következtében 32,8 százalék bizonytalanodott el Istenbe, a menny vagy a pokol létezésébe vetett hitében. A kutatási eredményeket a Social Cognitive and Affective Neuroscience című szakfolyóiratban tették közzé.  

A kutatók azzal magyarázzák a dolgot, hogy a vallás „eltéríti” az eredetileg problémamegoldásra való agyi részt, és az emberek gyakran fordulnak „ideológiákhoz”, amikor problémákkal szembesülnek.

A teista-ateista harc folyamatosan zajlik a tudomány frontján is: a 444 nemrég számolt be arról a kutatásról, amely szerint az ateista gyerekek nagylelkűbbek és jószívűbbek vallásos társaiknál

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. július 11. 11:37
Mát csak a másik részét kellene kikapcsolni, de az összesnek. A "rest of the World" boldogabb lenne általa.
balbako_
2016. április 13. 18:59
A szocialisták, kommunisták még kisebbet és a liberálisok agya meghal.
brekker
2016. február 01. 06:13
Az ateisták nem használják az agyukat, az agyuk használja őket.
ingyen
2016. február 01. 06:11
ez a hazug mandi cikk is megerősíti eddigi élettapasztalatomat, hogy a keresztények rohadt szemétládák. mondjuk sokan ismerték fel ezt már az utóbbi kétszáz évben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!