Ferenc pápa: A mai emberiség erősnek hiszi magát, de súlyos magánytól szenved

2015. október 04. 14:39

Az egyházfő kijelentette: „a házasság nem utópia”. Kifejtette, a házasság intézménye az egoizmussal teli társadalmat félelemmel tölti el, pedig a mai ember is vágyódik a „valódi szeretetre”. Rámutatott arra, hogy a mai emberiség nagyon erősnek érzi magát, viszont súlyos drámája a magányosság

2015. október 04. 14:39

A mai társadalom kórrajzát vázolta fel Ferenc pápa a vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén, amellyel megnyitotta a családról szóló rendes püspöki szinódust. A szinóduson részt vevő 270 püspökkel együtt bemutatott misén Ferenc pápa azt szorgalmazta, hogy az egyház ítélkezés helyett nyitott ajtókkal várja és fogadja be a sérült családokat.

A pápa megerősítette a házasság felbonthatatlanságának római katolikus tanítását. Az egyházfő kijelentette: a mai társadalom egyre kevésbé képes tartós párkapcsolatokat kötni. „A tartós, hűséges, lelkiismeretes, stabil és gyermekáldástól kísért szeretetet nevetségesnek tüntetik fel és úgy tekintenek rá, mintha elmúlt korok hagyatéka lenne” – hangoztatta Ferenc pápa. Ellentmondásnak nevezte, hogy a legfejlettebbnek tartott társadalmakban a legalacsonyabb a népességszaporulat, a legnagyobb az abortusz, a válás, az öngyilkosságok aránya, valamint a környezetszennyezés is. A házasság intézménye az egoizmussal teli társadalmat félelemmel tölti el, de a mai ember is vágyódik a „valódi szeretetre”, „a házasság nem utópia” – tette hozzá a pápa. 

Ami a kortárs család szerepével és problémáival foglalkozó püspöki szinódust illeti, Ferenc pápa kijelentette, hogy az egyház nem ítélkezik, hanem „tábori kórházként” és „jó szamaritánusként” ápolja a „sebzett emberiséget”. Arra kérte a püspököket, hogy tanácskozásukon az igazság keresését a szeretettel párosítsák.

Ferenc pápa rámutatott arra, hogy a mai emberiség nagyon erősnek érzi magát, viszont súlyos drámája a magányosság. A magukra hagyott időseket, az özvegyeket, a házastársuktól elhagyott nőket és férfiakat, a háború és üldözés elől menekülő migránsokat említette, azokat, akik úgy érzik, senki sem érti és hallgatja meg őket, a „selejt kultúráját” hirdető fogyasztói társadalom áldozataivá váló fiatalokat. „A globalizált világban, ahol egyre több a luxusotthon és felhőkarcoló, egyre kevesebb az otthon és a család melege” – jegyezte meg.

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a társadalom ne magába zárkózó erőd legyen, hanem befogadó családok alkossák. Hozzátette: „fájdalmas boldogtalan, a szegénység és a háborúk elől menekülő gyermekeket látni, akik ajtóinkon kopogtatnak, szívünkhöz szólnak, segítségünkért könyörögve”.

A püspökök tanácskozását hétfőn Ferenc pápa nyitja meg a vatikáni szinódusi teremben. A szinódus október 25-ig tart.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2021. július 24. 22:17
Mai olvasmány, mai evangélium. http://repcevisplebania.freeiz.com/evangelium.php Aztán aktualizált egy kicsit.
Viator
2016. július 08. 12:26
"Ferenc pápa kijelentette, hogy az egyház nem ítélkezik" De. Ítélkezés nélkül nem lenne képes észrevenni, ha valaki bűnös. A szentgyónás során,a bűnbánat követően után nem tudna feloldozást adni. Továbbá: a keresztény irgalmasság cselekedetei közül is az első a bűnösök megintése. Bergoglio szokása szerint a katolikus tanítással ellentétes, ostoba és eretnek dolgokat állít.
12345
2015. október 06. 13:21
A világ megbolondolult. Mióta ember van a földön szaporodik mert ha nem így lenne akkor már kihaltunk volna. Házasság intézménye is több ezer éve működik és akkor jön egy önző generáció aki nem akar házasodni és nem akar szaporodni mert öznő módon nem akarja az élet ajándékát, amit szüleitől kapott, tovább adni gyerekeinek. Ez a generáció már csak a saját maga anyagi javakkal való kényeztetést látja értékenek és hogy olyan kép kerüljön a facebookra hogy mindenki őt irigyelje, őt akarja megkapni. Nem atombombák vagy vegyifegyverek fogják kiírtani a nyugati, fehér, keresztény társadalmakat hanem az, hogy ezek a társadalmak eldobnak minden korábbi értéket és helyébe az önimádatot teszik.
lebegyew
2015. október 06. 13:21
Európa és a fejlett világ kútmérgezője - családmodell, fogyasztási szokások, közéleti kérdések témájában főként - a liberális, konzumidióta szemlélet. Szakemberek véleménye szerint is iszonyú rombolást végzett és a hagyományos párkapcsolatokat leamortizálta az elmúlt évtizedekben az "családkép", amit az amerikai és kisebb mértékben az európai filmipar a médiában bemutatott. Mit várunk a felnövekvő nemzedéktől, mikor például a "Rémrendes család" című sorozat hülye, tutyi-mutyi papucsférjét, vagy az amerikai gimnazisták, egyetemisták infantilis, párválasztásra képtelen kamaszait tálalja nekik Hollywood példakép gyanánt? Már néhány nemzedék óta folyik ez a "szellemi kasztrálás" és valószínűleg még sokáig nem lesz vége...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!