Közlemény a menekültkérdésről

2015. szeptember 19. 15:21

Nem szeretnénk belenyugodni abba, hogy közösen azt éljük át, elzárjuk szívünket mások szenvedése elől.

2015. szeptember 19. 15:21
Magyarországi szerzetesrendek

Hazánkban, ahol oly nagyon hiányzik a társadalmi bizalom, az egymás iránti bizalom, nem szeretnénk belenyugodni abba, hogy közösen azt éljük át, elzárjuk szívünket mások szenvedése elől. Akármi is legyen a helyes politikai megoldás – s egyértelmű, hogy itt okosságra és távlatos bölcsességre van szükség –, egy biztos: csak annak az embernek és annak az országnak van jövője, aki és amely képes az együttérzésre, képes átlépni a bizalom küszöbét, aki meg tudja osztani a sajátját, s képes odalépni irgalmas szamaritánusként testvére testéhez és sebéhez, hogy ott titokzatos módon találkozzék Jézus testével és sebével.

Mi, szerzetesek, ki szeretnénk fejezni mélységes hálánkat és köszönetünket mindazok iránt, akik együttérző szívvel fordultak az utóbbi időkben a hazánkba érkező menekültek felé: önkéntes segítők, adományozók és adományosztók, orvosok és mentális, pszichológiai segítséget nyújtók. Lelkünk jobbik feléről tettek ők tanúságot, s mindannyiunkat kihívnak zárkózottságunkból, félelmeinkből. Köszönet és hála nekik.

S mi, szerzetesek, saját egyszerű, sokszor gyarló életünkkel és szolgálatunkkal, s ugyanakkor mindig, újra és újra Krisztushoz megtérő igyekezetünkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy idehaza, magyar egyházunkban és hazánkban ne a gyűlöletnek, félelemnek, hanem a szeretetnek, ne az elzárkózásnak, hanem az együttérzésnek, ne a másiktól való elfordulásnak, hanem a másik arca szemlélésének és az ő elfogadásának tudjunk elsőbbséget adni.

Végül szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat különösen azokkal a testvéreinkkel, akiket a Közel-Keleten vagy a világ más tájain keresztény hitük miatt üldöznek, és azokkal is, akik a hazájukból elvándorolni kénytelenek embertelen háborúk miatt. E szolidaritás konkrét jeleként a magyarországi szerzeteseket összefogó szerzetesi konferenciák nagyobb összeg felajánlásával támogatják a Katolikus Karitász erőfeszítéseit.”

*

A fenti szöveg a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciája és a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája közös közleményének részlete.

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
regiszter
2016. április 01. 18:04
A keresztények már csak tudják, hiszen ők is hasonlóképp kétlábú pestisként beszivárogva keletről ásták alá és döntötték meg a görög-római civilizációt. Most ugyanezt fogja elérni az iszlám.
kuc-kuc
2016. március 25. 20:35
Köszönet és hála ezért a közleményért! Annyian lejáratták a kereszténységet az elmúlt hetekben .... néhány püspök tagadva Isten igéjét állt ki a nyilvánosság elé s támogatta azt az embertelen, sátáni tevékenységet amit mindannyiunk szégyenére politikusaink tesznek a menekült kérdés kapcsán. Reméljük hogy szerzetes atyáink közleménye hozzájárul ahhoz hogy az eluralkodott embertelenséget a hit és tettek erejével is legyőzzük s Isten igéje torzítások nélkül juthat el hívő testvéreinkhez.
kuc-kuc
2016. március 25. 20:34
Olvasd a Bibliát s neked is "menni fog"! Máté: 6/19-24. ..... senki sem szolgálhat két urat ....nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak."
kuc-kuc
2016. március 25. 20:34
A tömeg ma is .... de a tömeg arctalan massza csak ....ezért kell az egyénnel megismertetni Isten igéjét. ....ezért kell az egyénnel foglalkoznia az egyháznak mert akkor már van arc s abban az arcban fölsejlik Isten arca is. Rámutatni a tömegben az egyénre az emberi/Isteni arcra!!! ...s akkor már nem Barabást kiált. ....persze sok sok gáncs és sok sok hamis próféta még az egyház kebelén belül is s ezért hitetlenné is válhat az ember .... de ha olvassuk a Szent írást fölismerhetjük a hamis prófétákat ....mert nem lehet két urat szolgálni! ....még a fölkent prófétáknak sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!