Áder aláírta a közérdekű adatigénylés fizetőssé tételét

2015. július 13. 18:11

Áder János aláírta az információszabadságról szóló törvény Országgyűlés által elfogadott módosítását, amely korlátokat szab a közérdekű adatigénylésnek, részben azzal, hogy költségtérítésessé teszi az egyébként közérdekből nyilvános adatok kiszolgáltatását. A civil szervezetek hiába tiltakoztak.

2015. július 13. 18:11

Hiába tiltakozott több civil szervezet, Áder János köztársasági elnök szombaton aláírta az információszabadságról szóló törvény módosítását, amit Trócsányi László igazságügyi miniszter nyíjtott be, és amit múlt héten fogadott el az Országgyűlés – írja a HVG.hu

A lap emlékeztet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Transparency International és a K-Monitor aggodalmaira. A civilek amiatt aggódnak, hogy egyes állami szervek tetemes összegeket fognak követelni bizonyos adatok kiadásáért, amivel eltántorítják azokat az igénylőket, akik az állami szféra visszaéléseit tárnák fel. 

A szabályozás ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy a közérdekből nyilvános adatok kezelője költségei megtérítésének fejében szolgáltassa ki a kérelmezőnek a kért információkat. A költségtérítés összegéről az adatigénylőt az adatszolgáltatást megelőzően tájékoztatni kell, az ezt követő 30 napban kell eldöntenie, az összeg ismeretében is fenntartja-e az igényét. Amennyiben igen, az összeget 15 napon belül kell megfizetnie.

Az adatkezelő továbbá megtagadhatja az adatszolgáltatást, azzal a hivatkozással, hogy a kért információk egy későbbi döntéshozatalt alapoznak meg. Ugyancsak nem köteles a kért adatokat kiadni az adatkezelő, ha az igénylő nem adja meg nevét és elérhetőségét, vagy ha az olyan adatokat kér, amelyeket egy éven belül már megkapott, miközben azok nem változtak.

Ha az adatszolgáltatást a kezelő megtagadja, vagy az igénylő nem fogadja el a megállapított térítési összeget, az adatokat kérő peres úton érvényesítheti igényét.

A Hetek ATV.hu-n megjelent cikke Majtényi László, volt adatvédelmi ombudsmant idézi, aki az ország szégyenének nevezte a módosítót, különösen az anonimitás lehetőségének eltörlését, ami szerinte megfélemlítő. Bodoki Tamás, az Átlátszó főszerkesztője viszont bizakodó, mint mondta, az adatigénylés menetét megnehezítették, de nem lehetetlenítették el. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. július 20. 07:34
Persze, hogy elfogadta. Hiszen jogász. És az aztán tudja, hogy milyen egyszerű módokon lehet a jogot korlátozni, illetve a joggal visszaélni.
Zokni
2015. július 20. 07:34
"Minek erről két flekk?" - kérdi. HÁT, HOGY FELFOGJA!
Magyar olimpia? Köszönjük, NEM!
2015. július 13. 20:16
http://mandiner.hu/cikk/20150713_alairta_ader_a_kozerdekuadat_igenyles_korlatozasat
Magyar olimpia? Köszönjük, NEM!
2015. július 13. 20:15
MINEK ERRŐL KÉT FLEKK?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!