Úrnapját ünneplik ezen a vasárnapon a katolikusok

2015. június 07. 09:56

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában, majd körmenetet tartanak a fővárosban az úrnapja alkalmából, amelyet több mint 750 éve ünnepelnek a katolikusok, és amelynek ma már fontos eleme a virág.

2015. június 07. 09:56

Úrnapját ünneplik ezen a vasárnapon a katolikusok, ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában, majd körmenetet tartanak - tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

Úrnapja ünnepét 1264-ben rendelte el IV. Orbán pápa, ez a Szentháromság vasárnapja után az első olyan ünnep, amely nem konkrét bibliai eseményt jelenít meg, mint a húsvéti vagy a karácsonyi ünnepkör, hanem egy úgynevezett „hittitkot”.

A Krisztus testét és vérét jelképező oltáriszentség titkát megjelenítő ünnepet eredetileg a pünkösdöt követő vasárnap utáni csütörtökön ünnepelték, majd ezt VI. Pál áttette a következő vasárnapra. Ennek ellenére sok helyen, így Rómában is megmaradt a csütörtöki ünneplés szokása.

Úrnapja manapság a virágszőnyegekről, a falusi virágsátrakról és a körmenetről ismert, utóbbi szokás a XV. századtól terjedt el. A körmenetek a lakott területeket járták végig, szimbolizálva, hogy Jézus jelen van a falvakban, városokban egyaránt. 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tyIer durden
2015. október 08. 20:43
Nyugi pubi. Mindenki tizztaban van vele, hogy a magadfajta elfajzott libsik szamara barmely vallas barmely hive - kiveve a liberalizmus satanista szektajaet - eredendoen kozepkori begyepesedett ostoba bunko, de ez kulonoskepp nem zavaro, tekintettel arra, hogy a magadfajtak velemenye nem olyanoke, akiket komolyan kellene venni.
Péter Gábor Bátor Tábor
2015. június 29. 10:55
Úrnapja? :DDD Vallások nélkül jobb lenne a világ.
Gery Greyhound
2015. június 29. 10:54
"körmenetet tartanak a fővárosban" - és senki nem mondja nekik, hogy jobb lenne, ha otthon, a négy fal között csinálnák? :)
potyka
2015. június 25. 10:28
A nagy Manitu nem magyar, de még csak nem is európai! Véleménye itt érdektelen! https://www.youtube.com/watch?v=5FFq-lPwmlc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!