Kiskorú veszélyeztetése miatt vizsgálódtak Pannonhalmán

2015. május 26. 09:34

Valami történt több mint tíz éve Pannonhalmán: a főapátság közleménye szerint a cselekménysorozat kapcsán kiskorú veszélyeztetése miatt vizsgálódtak egy szerzetes-nevelőtanár ellen. Az illető már távozott rendből, a Pannonhalmi Főapátság további részleteket – így hogy mit is jelent konkrétan a kiskorú veszélyeztetése ebben az esetben, illetve hogy hány gyereket érintett az ügy – viszont nem közölt, csak annyit, hogy a vizsgálat után értesítették a Vatikán illetékes hivatalát.

2015. május 26. 09:34

Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban. Az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet. A Pannonhalmi Főapátság közleményében azt írta, hogy kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor értesült az esetekről. Minden érintettnél személyesen járt el, és minden szükséges támogatást megadott.

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának média-kapcsolattartója a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire való tekintettel nem mondta el, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, hány akkori gyermek érintett benne, és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Úgy fogalmazott, hogy „körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”. Papp Áron hozzátette azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntetőfeljelentést.

A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját, és a „visszaéléseket feldolgozza”. A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be. 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takács Bálint
2023. március 02. 23:01
te semmit nem tudsz a bencés rendről.
Takács Bálint
2023. március 02. 22:47
te egyébként voltál ott diák, vagy csak hülyeségeket pofázol?
Takács Bálint
2023. március 02. 22:47
nem, hanem azt hiszem, hogy szarok rá, hogy kik vagytok, és mindenkivel ugyanúgy beszélek, főleg az interneten.
Viator
2016. július 08. 12:28
A minden papot automatikusan pedofilnak, buzeránsanak, vagy egyéb, a liberálisok közt divatos eltévelyedés gyakorlójának tartók kedvéért: "Btk. 208.§ Kiskorú veszélyeztetése 208. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él –, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt a) bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére, illetve züllött életmód folytatására rábír vagy rábírni törekszik, b) bűncselekmény elkövetéséhez felajánl." Szóval lehet, hogy az atya megengedte a kiskorúnak, hogy sörözzön az osztálykiránduláson. Vagy lekevert neki egy jókora pofont. Nem tudjuk, mi történt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!