Erdő Péter: Éljünk derűsen és kirobbanó erővel!

2015. április 05. 12:47

Habár hajlamosak vagyunk újra és újra a csüggedésre, de az emberiség története nem értelmetlen körforgás – jelentette ki Erdő Péter bíboros a húsvétvasárnapi szentmisén. Erdő szerint az egész életünket derűsen, kirobbanó erővel, szeretettel és nagy távlatokba tekintve kell élni.

2015. április 05. 12:47

Bár az ismétlődő elkeserítő események miatt az emberek hajlamosak a csüggedésre, nem értelmetlen körforgás az emberiség története – mondta Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén. „Hajlamosak vagyunk újra és újra a csüggedésre. Könnyen azt gondoljuk, az emberi gonoszság és tudatlanság új és új bajokat zúdít a világra, ugyanazok az elkeserítő események ismétlődnek. De nem értelmetlen körforgás az emberiség élete” – jelentette ki a bíboros.

Erdő Péter azt mondta: ahogyan elhengeríttetett a kő Krisztus sírboltjának ajtajából, úgy szabadulunk meg mi is a halál és a pusztulás hatalmából. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek nincsenek mindörökre bezárva az anyag korlátai közé, testük pusztulása nem zárja le „elmozdíthatatlan sziklaként” személyes életük történetét.

A bazilikát megtöltő híveket a bíboros arra szólította fel: „Éljük derűsen és kirobbanó erővel, szeretettel és nagy távlatokba tekintve egész életünket. Ajándékozzuk tovább a világnak a feltámadás hitét és örömét”. Erdő Péter kitért arra: Jézus Krisztus a saját halálát áldozatnak tekintette. „Az ő pászkája is átmenet a halálból az életbe, az emberi élet korlátai és nyomorúságai közül az örök boldogságba. Minket is örök életre és boldogságra hív. Megváltó áldozatának erejéből a bűn rabságából Isten fiainak szabadságára vezet bennünket” – mondta a bíboros.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a keresztény világ húsvét vasárnapján Jézus feltámadását ünnepli, e napon világszerte ünnepi miséket, istentiszteleteket tartanak. Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, ezzel megváltotta a hívőket bűneiktől, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket. Húsvéttól egészen az ötven nappal későbbi pünkösdig a Jézus feltámadása feletti örömről szól az egyházi liturgia.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felhasználó név
2015. április 16. 18:07
"A kereszténység élenjáró a bűntudatkeltésben" Ezt inkàbb a holokamura mondanàm. A Vatikàn és Jézus tanitàsai fényévekre vannak egymàstol.
lajkakutyus
2015. április 16. 18:05
Van olyan vallás is , amely írásaiban mások becsapását, a mások bőrén való meggazdagodást, s a szemet szemért bosszút hírdeti. Kifejezetten a "kohntalanok" részére. Na az ilyesféléknek nincs is lelkiismeretfurdalásuk.
szintiboj
2015. április 16. 17:09
ugye :D
gubenc
2015. április 12. 19:52
https://www.youtube.com/watch?v=URNrnwYrakk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!