Kúria: Nem minden elkülönítés jogellenes a közoktatásban

2015. április 26. 09:35

Mivel ez az eltérő bánásmód az iskola tanulói között nem valósult meg, nem is valósulhatott meg, ezért nyilvánvalóan jogellenes megkülönböztetés sem történt.

2015. április 26. 09:35
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ

„A Kúria a Huszár-telepi iskolával kapcsolatos döntésében megállapította – az Alapjogokért Központ pár hónappal ezelőtti elemzésévével összhangban –, hogy a közoktatás területén nem minden elkülönítés jogellenes, amennyiben az megfelel a szigorú törvényi feltételeknek. Továbbá a határozat kimondja azt is, hogy a Huszár-telepi iskola esetében nem sérült a gyermekek, illetve a szülők szabad iskolaválasztáshoz való joga.


Ezen a héten a Kúria az egyenlő bánásmód követelményének a közoktatás területén történő megvalósulásával összefüggésben a nyíregyházi, Huszár-telepi, görög katolikus általános iskola ügyében – felülvizsgálati eljárás keretében – hozott döntést. A Kúria ítélete kimondja, hogy a Huszár-telepi iskolát működtető görög katolikus egyház nem valósított meg az iskola működtetésével jogellenes elkülönítést. (...)

Fontos megállapítás a Kúria határozatának az rendelkezése, hogy amennyiben egy oktatás kis létszámú osztályokkal valósul meg, ráadásul felmenő rendszerben, mely az adott esetben évfolyamonként egy osztályt jelent, úgy fogalmilag nem tud intézményen belül szegregáció megvalósulni. A diszkrimináció tilalma megsértésének vizsgálatára az Alkotmánybíróság az ún. ésszerűségi tesztet alkalmazza. Az ésszerűségi teszt alkalmazása esetén ki kell alakítani a jogalanyok homogén csoportjait a megkülönböztető szabályozás alapján, mivel a megkülönböztetés jogellenességének kérdése kizárólag összehasonlítható helyzetben lévő személyek homogén csoportján belül vizsgálható. Jogellenes megkülönböztetés akkor történik, ha ugyanazon homogén csoportba tartozókat önkényes módon eltérően kezelnek. Mivel ez az eltérő bánásmód az iskola tanulói között nem valósult meg, nem is valósulhatott meg, ezért nyilvánvalóan jogellenes megkülönböztetés sem történt.

Összegzésképpen kijelenthető, hogy az Ebktv. oktatásra vonatkozó speciális rendelkezései, illetve az Alaptörvényből levezethető szabad iskolaválasztás joga lehetőséget biztosít arra, hogy a szigorú, törvényben meghatározott speciális kimentési okok összességének érvényesülése esetén vallási, nemzetiségi stb. oktatás szervezhető. Továbbá, amennyiben a választás lehetősége a gyermekek, illetve a szülők számára egy településen adott, úgy a szülők joga annak eldöntése, hogy milyen oktatásban szeretnék gyermekeiket részesíteni.” 
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2015. április 26. 18:16
Még ez is a szellemi kútmérgező SZDSZ hagyatéka. Az egyik Mohácsi lány erőlködése. Ezért fizetik.
KannibálTatárÚr
2015. április 26. 16:25
Milyen szinvonalon vannak a bíróságok, ha egy ilyen apró-cseprő, egyértelmű dologban a kúriának kell döntenie?
péterx
2015. április 26. 14:23
A cikk minden betűjével és a szellemével is egyetértek ! Az ésszerűség és a szív győzelme a Kúria döntése az ostoba-szemellenzős-áldemokratikus "szegregáció-dogma" ellen ...
Antigoné
2015. április 26. 10:07
Évek óta az első normális döntése ez a Kúriának. A rózsadombi jogvédők persze viszik tovább az ügyet Strassbourgba, a gyermekek és szülők elégedettsége ellenére is. Jelszavuk: Megmentelek ha belepusztulsz is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!