Aláírások a nagyszombati érsek döntései ellen

2015. április 09. 10:50

Tiltakozó aláírásokat gyűjt a Ján Orosch nagyszombati érsek által felszámolt komáromi bencés rend kapcsán több aktivista. Az íveket Rómába szeretnék eljuttatni az érintettek, miután összegyűjtik és feldolgozzák azokat - számolt be az Új Szó.

2015. április 09. 10:50
Április 12-ig tart az aláírásgyűjtési akció a Ján Orosch nagyszombati érsek által felszámolt komáromi bencés rend támogatására, írja a Kitekintő az Új Szó értesüléseire hivatkozva. Az akciót a renddel rokonszervező magánszemélyek szervezik, tiltakozásul a bencések tulajdonának elidegenítése és jogalanyiságának megszüntetése ellen. Arra kérik a római legfelsőbb intézményeket, hogy „ne engedjék megszüntetni a legrégibb szerzetesrendet országunkban épp a Szentatya által meghirdetett megszentelt élet évében”. Az aláírásgyűjtés a húsvét utáni első vasárnapig tart, az íveket a Rómában folyó tárgyalásokon a rend érdekeit képviselő illetékeseknek juttatják el.
 
A komáromi bencés rendház ügyében februárban már döntött a szerzeti kongregáció és egyértelműen kijelentette, hogy a kolostor megszüntetéséről szóló dokumentum, amelyet a nagyszombati érsek adott ki, érvénytelen. A kongregáció titkára, José Rodriguez Carballo nyomatékosan felszólította Orosch érseket, hogy a továbbiakban tartózkodjon az említett kolostorral kapcsolatos döntésektől. Nagyszombat a kongregáció döntését nem fogadta el, továbbra is folytatja a bencés ingatlanok kisajátítását és a szentszéki államtitkársághoz fordult. Korábban Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát szintén az Új Szónak adott interjút arról, hogy ő is súlyosan jogsértőnek tartja Orosch érsek rendházoszlató tevékenységét.
 

Az aláírási ívet innen lehet letölteni s április 12-ig kell postára adni a következő címre: 

 
Rád sv. Benedikta so sídlom v Komárne
Palatínova 10-12
P.O.BOX 100
94505 Komárno

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2015. április 22. 21:49
Eddig a nyilvánosságban nem merült föl, hogy a pannonhalmi bencések akartak volna felvidéki területeken működni, és megakadályozták őket. Simán el tudom képzelni, hogy volt ilyen sztori is az elmúlt években, de Várszegi Asztrik inkább arról nyilatkozott, hogy a komáromi rendházukban a mostani fölszámolási kísérletig működhettek, arról meg nem beszélt, hogy másutt is akartak volna.
Sulammit
2015. április 22. 21:49
Adva van a bencés rend, amelynek szerzeteseit nem engedik a magyar nyelvű területeken működni. És adva van a szlovák egyház, amely szánt szándékkal olyan papokat küld a magyar lakta falvakba, akik egy szót sem tudnak magyarul. Még véletlenül sem magyarul tudó papokat. Ez a nagy helyzet. De persze ennél komolyabb a helyzet. A magyar emberek, magyarul akarják hallgatni a szentmisét. És mindig. Nem, csak nagy ünnepekkor.
Csomorkany
2015. április 22. 21:49
Megbocsáss, de ez hülyeség.
Sulammit
2015. április 22. 21:49
Az a helyzet, hogy ez a rossz viszony nem most kezdődött a bencés rend és a szlovák egyház között. Régi történet. Tudnának erről mit mesélni a szerzetesek. Sok minden másképp lehetne, ha keresztény módon állnának a dolgokhoz. Most pedig tovább feszítik a húrt. A magyaroknak nincs elég, vagy semmilyen érdekérvényesítő képessége a Vatikánban. Kíváncsi vagyok mi lesz ebből. Azt ugye mondtam már neked, amikor Pannonhalmáról vitatkoztunk, és felajánlottam neked a folytatást a teraszon egy pohár vörösbor mellett - emlékszel - hogy a szőlőket sem adta vissza a magyar állam, hanem úgy kellett visszavásárolni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!