A püspöki kar tízmilliós gyorssegélyt küld Kárpátaljának

2015. március 05. 17:57

A cigánypasztorációval foglalkozó intézetet alapított a katolikus püspöki konferencia, amely februárban oktatásügyi kérdésekről tárgyalt a kormánnyal.

2015. március 05. 17:57

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 3–4-én megtartotta tavaszi rendes ülését. Az ülés témáiról Mohos Gábor, a testület titkára sajtótájékoztatón számolt be március 5-én.

Az MKPK a Kárpátalján kialakult súlyos helyzet miatt korábban döntött arról, hogy katasztrófaalapjából 10 millió forint értékben gyorssegélyt juttat el a nehéz helyzetben lévő családok és az egyedülálló idős emberek megsegítésére. Ezzel egyidejűleg a püspökök gyűjtést hirdetnek minden katolikus templomban március 15-én, vasárnap a kárpátaljai testvérek javára, mivel a háború sújtotta Ukrajna magyarok lakta vidékén a mindennapi megélhetés is egyre nagyobb gondot okoz.

A Katolikus Karitász továbbra is elkülönített bankszámlán várja az adományokat, illetve az adakozók az 1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal járulhatnak hozzá az akcióhoz.

Korábbi döntése értelmében a konferencia megalapította a cigánypasztorációs képzésekkel foglalkozó Boldog Ceferino Képzési Intézetet, amelynek vezetésével Székely János esztergom-budapesti segédpüspököt bízták meg. Az ülésen a püspökök elfogadták a cigánypasztoráció irányelveit megfogalmazó dokumentumot, amely elsődlegesen a területtel foglalkozó lelkipásztorok és lelkipásztori munkatársak részére íródott. A nehézségeket és problémákat nem figyelmen kívül hagyva az MKPK meg kívánja mutatni azt a számos példaértékű, eredményes kezdeményezést is, amelyeket a katolikus egyház országszerte indított. Ilyen például a közösségi házak, tanodák, családi napközik hálózata, amely országosan közel száz helyszínen van jelen.

Beszámoló hangzott el a hit- és erkölcstanoktatás tapasztalatairól. Az idei tanévben négy évfolyamon több mint 102 ezer diák választotta a katolikus hit- és erkölcstanoktatást az állami fenntartású általános iskolákban és a hat évfolyamos gimnáziumokban. Az oktatás több mint 2600 helyszínen mintegy 11 ezer csoportban történik. A felmenő rendszernek megfelelően a következő két évben várhatóan duplájára növekszik ez a létszám.

Mohos Gábor titkár újságírói kérdésre válaszolva beszélt az oktatás témájában a történelmi egyházak és a kormány között a múlt héten lezajlott tárgyalásokról. A Magyar Katolikus Egyház a testvéregyházak képviselőivel együtt február 23-án, hétfőn a nemzetgazdasági miniszterrel tárgyalt a szakképzésről. Mivel a 2015/16-os tanévről szóló döntés már megszületett, és a Magyar Közlönyben meg is jelent, kifejezetten a hosszú távú kérdésekről esett szó. Az egyházak azt kérték, hogy a hosszabb távú tervezéshez szükséges információkat kapják meg. Különösen azért fontos ez, mert a szakképzés átalakításából következő profilváltás sokszor komoly anyagi ráfordítást is követelő eszközigénnyel jár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Államtitkárságán lezajlott február 26-i, csütörtöki megbeszélés egy rendszeres egyeztetés része – tette hozzá Mohos Gábor, – amelyet az indokol, hogy az egyházak részesedése a közoktatásból tíz-tizenöt százalék. A tárgyaláson kifejezetten gyakorlati problémákról esett szó.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2015. március 23. 11:22
A Katolikus Egyház nem szokott "önfényezni". Egy sor ilyen és hasonló gyűjtéseket, ételosztást, ruhaosztást, stb. a helyi plébániákban végez. Rendszeresen adunk élelmiszercsomagokat a rászorulóknak. Nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak. Most azért lehetett hír, mert a térséggel sokat foglalkozik a sajtó. Sok kárpátaljai magyar gyereknek semmije sem lenne, ha évek, óta a rendszerváltás előtt is, nem segített volna a katolikus, ferences közösség. De Erdéllyel is ez a helyzet. Mennyi mindenfajta könyvet gyűjtöttünk már nekik.
Habony Gucci
2015. március 23. 11:22
Vigyázni, mert orbán ezt is ellopja, ahogy a kolontári vörösiszapos adományokat, 1.9 MILLIÁRDOT is ELLOPOTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3M..
2015. március 12. 16:02
És merre a gyűjtés helye? Szebb Jövőt!
Csomorkany
2015. március 12. 15:55
Egy ismerős öregúr könnyes szemekkel: "Nem pénzt kell küldeni! Egy hadosztályt a Vereckei hágóra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!