Komáromi bencés rendház: közbelépett a Vatikán

2015. február 07. 12:01

Semmisnek nyilvánította a Vatikán a nagyszombati érsekség azon határozatát, amellyel megszüntették a komáromi bencés rendház jogalanyiságát, mivel annak nem volt erre jogköre. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a rendházat tulajdonló Magyar Bencés Kongregáció nevében kész a vatikáni államtitkársághoz fordulni, ha Nagyszombat nem tesz eleget a Szentszék mostani döntésének.

2015. február 07. 12:01

Semmisnek nyilvánította a vatikáni Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja a nagyszombati főegyházmegye azon dekrétumát, amellyel megszüntette a komáromi bencés rendház jogalanyiságát, és az eredeti állapot visszaállítására szólított föl.

 
Az erről szóló dokumentumot pénteken kapta kézhez Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, aki erről szombaton tájékoztatta az MTI-t.
 
Várszegi Asztrik az ügyet ismertetve elmondta, hogy az Orosch János vezette nagyszombati érsekség még 2014 júliusában saját nevére íratott 660 hektárnyi, a komáromi bencés rendház tulajdonában levő szántóföldet, amely a szlovákiai Csallóközben található. A döntést azonban nem tudatta a bencés rend képviselőivel.
 
Várszegi Asztrik, miután tudomására jutott az ügy, nyílt levelet írt a nagyszombati érseknek, november végén pedig Pannonhalmán tárgyaltak is. Orosch János azonban november 5-i dekrétumával megszüntette a komáromi rendházat mind egyházi, mind világi jogi státuszban, zároltatta a rendház bankszámláját és elrendelte az épület átadását.
 
A főapát ekkor Rómához fordult, segítséget kérve az ügy kivizsgálásában.
 
Várszegi Asztrik pénteken kapta meg a szerzetesi kongregáció döntését, amely semmisnek nyilvánította a nagyszombati érsek dekrétumát, egyben kérte a pozsonyi apostoli nunciust, hogy állíttassa vissza az eredeti állapotot.
 
A határozat kitér arra, hogy a nagyszombati érseknek nem volt joga megszüntetni a bencés rendházat, mert az egyházjog szerint pápai alapú szerzetesrendet csak a pápa, illetve hivatala, az Apostoli Szentszék szüntethet meg, egyházmegye főpásztora nem.
 
Várszegi Asztrik bízik abban, hogy a szentszéki döntés alapján hamarosan visszaáll az eredeti állapot Komáromban. Amennyiben ez nem történne meg a következő hetekben, akkor a főapát kész a vatikáni államtitkársághoz fordulni, hogy diplomáciai segítségükkel rendezzék az ügyet.
 
A komáromi bencés rendházat 1989-ben, a rendszerváltás után állították vissza az akkori nagyszombati érsek és pannonhalmi főapát megállapodásával és jogilag visszakerült a Magyar Bencés Kongregációhoz. Bár szerzetesközösség a rendházban jelenleg nem működik, hetente tartanak szentmiséket a pannonhalmi bencés papok és rendszeresen szerveznek lelkigyakorlatokat.
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. február 23. 23:19
Az egyházmegyék régtől nem az országhatárokhoz voltak kötve! Ezt illene tudnod.
GV0917
2015. február 23. 23:19
Az még szebb, mikor egy jobbikos megorrontja, hogy egy nacionalista elvbarátja, aki Or(r)osch létére nem átallja a gyakorlatban is követni a szentként tisztelt Eduárd Dekrétumait! "Én fagyom jó totocska, de fagyok schvap is!Nem fagyom magyar. Benedictus atyák nem vannak itten de földecske itt marad!Zenyém lenni hatalom, zenyém lenni bírtokocska, meg épület. Punktum!
micream
2015. február 12. 18:14
remek! addig sem gyerekeket molesztálnak
Öreg
2015. február 12. 18:13
Örömömre szolgál, hogy végre nem csak a monopol cégeknek nem léteznek a határok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!