Elítélik a terrorizmust a magyar egyházak

2015. február 24. 17:45

Közös nyilatkozatban ítélte el a koppenhágai merényleteket, valamint az egyiptomi keresztények líbiai kivégzését a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A nyilatkozat sürgeti a terrorizmus okainak feltárását.

2015. február 24. 17:45

Közös nyilatkozatban ítélte el a koppenhágai merényleteket, valamint az egyiptomi keresztények líbiai kivégzését a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa.

 
Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint szomorúan értesültek róla, hogy február folyamán ismét ártatlan emberek estek a terror áldozatául. „Imádságainkban hordozzuk az áldozatokat és szeretteiket, különösen is könyörögve hitükért kivégzett keresztény testvéreinkért” – írták.
 
A leghatározottabban elítélik a bármilyen vallás, eszme, világnézet nevében elkövetett erőszakot, és azt, hogy vallási meggyőződésükért üldözzenek, végezzenek ki embereket. Elfogadhatatlannak tartják ugyanakkor mások vallási, kulturális vagy nemzeti érzékenységének provokálását – olvasható a nyilatkozatban.
 
A szervezetek nemzetközi összefogást sürgetnek a terrorista támadások megelőzésére és a terrorcselekmények kiváltó okainak – a szegénységnek, a társadalmi igazságtalanságnak és a szegényebb országok és népek tehetősebb gazdaságok általi kizsákmányolásának – megszüntetésére.
 
A terrorcselekmények végrehajtóinak elítélése mellett hangsúlyozzák: azoknak is önvizsgálatot kell tartaniuk, akiket bármilyen felelősség terhel a nemzetközi terrorizmus megerősödéséért, a terrorizmusnak táptalajt adó társadalmi folyamatok alakulásáért.
 
„A megbékélés munkálásában elkötelezett közösségként könyörgünk Istenhez a feszültségek enyhítéséért, a világ felelős vezetőinek döntéseiért és a konfliktusokban leginkább érintettek indulatának megváltozásáért” – írták, egy János evangéliumából vett idézettel zárva nyilatkozatukat: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem, hogy őrizd meg őket a gonosztól.”

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. március 08. 13:34
Helyes. Egy igazi kereszténydemokrata sosem tenne ilyet Mária országában. Kivéve ha szerinte kommunista vagy ballibes volt az illető.
FOB
2015. március 06. 08:04
"Elítélik a terrorizmust a magyar egyházak" Aggódtam is egy ideje, hogy egyetértenek vele. Most már nyugodtan alszom. Az ISIS meg gondolom maga alá vizel ijedtében, hogy már a magyar ökumenikusok is elítélik őket. Kemény világ ez, csapásokat adunk és csapásokat kapunk.
Andre1bp
2015. február 28. 13:49
Mért csak a keresztények kivégzése miatt háborodnak fel? A többi ember már nem is számít?
Locassen
2015. február 26. 08:49
"a terrorcselekmények kiváltó okainak – a szegénységnek, a társadalmi igazságtalanságnak és a szegényebb országok és népek tehetősebb gazdaságok általi kizsákmányolásának" De el vagytok ti tévedve, drága tisztelendő atyák! (és protestánsok) A terrorizmusnak nem a szegénység a kiváltó oka, hanem a szélsőséges szalafita/vahhabita iszlám szektarianizmus. Billáden nem egy vályogputriban nevelkedett terrorvezérré, és az ISIS-t se a közel-keleti szegények összekuporgatott adományai működtetik, hanem a két káeurópai luxuskurva megpocsékolása közben kövér csekket kiállító szaúdi/katari csilliárdosok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!