Ferenc pápa üzent Esztergomba

2015. január 13. 10:43

Mától háromnapos konferenciát tartanak az európai püspöki konferenciák hittani bizottság elnökei Esztergomban. Ferenc pápa üzenetben üdvözölte a rendezvény vendégeit, amelyben felhívta a hit egységének, teljességének megőrzésének, és a fiatalok hitének megerősítésének fontosságát.

2015. január 13. 10:43

Az európai püspöki konferenciák hittani bizottsági elnökei keddtől háromnapos konferenciát tartanak Esztergomban. Ferenc pápa üzenetben köszöntötte a találkozó résztvevőit. A rendezvény házigazdája Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke.

A katolikus egyházfő az üzenetben, amelynek szövegét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) juttatta el az MTI-hez, köszönetet mondott Gerhard L. Müller bíborosnak, az Apostoli Szentszék Hittani Kongregációja prefektusának a kezdeményezésért, amelynek célja, hogy „értékelje a helyi püspöki konferenciák, ezen belül is a hittani bizottságok felelős szerepét a hit egységének és teljességének megőrzésében és a fiataloknak történő továbbadásában”.

Ferenc pápa kitért arra: ahogyan az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításban fogalmazott, „a püspöki konferenciák sokféle és termékeny módon járulhatnak hozzá, hogy a kollegialitás kézzelfoghatóan is megvalósuljon”.

„Kívánom, hogy találkozótok járuljon hozzá egyes, az európai kontinensen ma jelentkező doktrinális és pasztorális nehézségek kollegiális megtárgyalásához, hogy ebből a hívekben új missziós lendület születhessen, valamint az élet transzcendens dimenziója iránti nyitottság, amely nélkül Európa elveszítheti »humanista lelkületét«, amelyet pedig szeret és védelmez – tette hozzá a katolikus egyházfő, áldását küldve a résztvevőkre.

A Hittani Kongregáció boldog VI. Pál pápa megbízásából 1967-ben kérte a püspöki konferenciáktól, hogy hozzanak létre saját tagjaik közül hittani bizottságot, amely segítő szervezetként támogatja a püspöki konferenciákat és az egyes püspököket hittani kérdésekben.

Tizenöt évvel később született döntés arról, hogy az említett bizottságok elnökeivel földrészenként rendszeres találkozókat szervezzenek. Az első találkozót – Joseph Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa vezetésével – Kolumbiában, Bogotában tartották, 1984-ben.

Az esztergomi konferencia helyszíne a Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ, amelyet az esztergomi várhegy oldalában, a bazilika lábánál fekvő egykori Nagyszeminárium épületében alakítottak ki. Az épületben működik az Esztergomi Hittudományi Főiskola és annak könyvtára.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2015. június 27. 18:48
Ferenc pápa üzent Esztergomba: "Jobbik, MDF, LMP, SZDSZ, MSZP, Munkáspárt koalától máskor tartózkodjatok!"
magnamater
2015. január 26. 14:29
Ferenc pápa:Fontos a hit egysége Bulányi atya: annyi Istenkép van, ahány ember
komondor
2015. január 13. 16:48
"küldjetek egy Suzukit"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!