Elindult a Kaszap István-emlékév

2015. január 15. 15:15

Közösen indítja el a Kaszap István Évet a jezsuita és a ciszterci rend, a cserkészszövetség valamint a Székesfehérvári Egyházmegye a jezsuita szerzetesnek készülő fiatalember születésének századik évfordulóján. A renedezők honlapot is indítanak Kaszap emlékére. Az emlékév az elköteleződésről szól.

2015. január 15. 15:15

A Szerzetesek Évéhez kapcsolódva Kaszap István születésének 100., halálának 80. évfordulója alkalmából jubileumi programsorozatot rendez közösen a magyarországi jezsuita rend, a Székesfehérvári Egyházmegye, a Magyar Cserkészszövetség és a ciszterci szerzetesrend.

 
Az ünnepi év eseményeit végigkíséri majd a kaszapistvan.hu honlap, amelyen interjúk,
visszaemlékezések, Kaszap István életéhez és szellemiségéhez kapcsolódó tartalmak, internetes játék és folyamatos program-meghirdetések várják a látogatókat. A honlapot és a programokat Forrai Tamás Gergely jezsuita provinciális mutatta be szerdai sajtótájékoztatón.
 
Kiemelte, hogy a Kaszap István Év mottója – „Van célom” – felhívja az elköteleződéstől félő vagy a céltalanság útvesztőjében sodródó fiatalok figyelmét a nagyobb célokért áldozott élet értékére és értelmére. Kaszap István még a 20. születésnapját sem érhette meg, rövid életében mégis olyan céltudatosságról és elkötelezettségről tett tanúságot, ami példa sok útkereső fiatal számára.
 
Az 1916-ban született Kaszap István, aki egyben kitűnő tornász is volt, 1934-ben lépett be a jezsuita rendbe, de még fogadalomtétele előtt, 1935 decemberében elhunyt egy betegség következményeként. Boldoggá avatási pere 1941. október 11-én kezdődött először, de a háború közbeszólt. A székesfehérvári egyházmegye újra megindította pert.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2017. augusztus 25. 22:00
Kaszap István szentté avatását a vele aljasul és rondán kibaszó jezsuita rend kezdeményezte, önnön szemétségét elhallgatva, azokban az években pedig remek manipulációs lehetőség volt az egész ügyben. A magyar katolikus egyház szokása szerint ismét hazudik. Szögezzük le: Ennek a szerencsétlen fiúnak SEMMI ESÉLYE még a boldoggá avatásra sincs.
Sulammit
2015. január 24. 17:02
Még a háború előtt megvoltak a feltételek hozzá. Csoda történt kettő is, és igen nagy volt a kultusza. Ezek a szocik mindent megfojtottak, ami szép, ami szent, ami nemes. Van Kaszap Istvánnak olasz posztulátora is. XVI. Benedek pápa már 2006- ban rámondta az áment. De egyet értek veled. Már rég, ha olasz lett volna. És az ifjúság elé lett volna állítva, mint példaképp, mert ma is az. Kiváló tanulóvá küzdötte fel magát, és kiváló tornász is volt. DE! Aki elmegy Székesfehérvárra a sírjához, ma is és mindenkor friss virágokat talál ott.
magnamater
2015. január 21. 15:12
Ha Kaszap István olasz lett volna, már régen szentté avatják.Reméljük, Ferenc pápa elfogulatlanabbul ítélkezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!