Lajolo bíboros: Ferenc pápa az egyházat ostorozta hétfői beszédében

2014. december 23. 16:32

A La Stampa szerint könnyű kitalálni, kikre gondolt Ferenc pápa, amikor a római kúria tagjainak mondott karácsonyi beszédében felsorolta a kúriát fenyegető lelki betegségeket. Giovanni Lajolo bíboros szerint ilyen karácsonyi beszédet még egyetlen egy pápától sem kaptak, Ferenc pápa a saját egyházát ostorozta, beleértve saját magát is.

2014. december 23. 16:32

Ferenc pápának a kúriához intézett beszéde címzettjeit találgatta kedden az olasz sajtó. Az egyházfő hétfői, a római kúria tagjaihoz intézett karácsonyi beszédében tizenöt lelki betegséget sorolt fel, ami fenyegethet egy kuriális dolgozót: hogy „halhatatlannak”, „felmentettnek”, vagy még inkább „nélkülözhetetlennek” érezzük magunkat; a „mártaizmus”, a túlzott szorgosság – Mártától eredő – betegsége; a mentális és spirituális „megkövülés” betegsége; a túlzott tervezés és funkcionalizmus betegsége; a rossz koordináció betegsége; a spirituális Alzheimer-kór; a versengés és az önteltség betegsége; az egzisztenciális tudathasadás betegsége; a szófecsérlés, a panaszkodás és a pletykálás betegsége; a főnökök istenítésének a betegsége; a közömbösség betegsége mások iránt; a gyászos arc betegsége; a felhalmozás betegsége; a zárt körök betegsége, és végül az utolsó betegség az e világi nyereség és a magamutogatás. 

Ferenc pápa saját „udvartartásának” összes baját felsorolta. Részletesen taglalta, mi nem tetszik neki a Vatikánban és senkinek sem tett kedvezményt. A kúria összes bűnét nevén nevezte – kommentálta az Europeo című olasz napilap ismert Vatikán-szakértője az egyházfő hétfőn mondott beszédét.

 
A kúria főbenjáró bűneinek megjelölésével Ferenc pápa elmondta, hogyan látja a kúriát 21 hónappal a megválasztása után – vélte a HuffingtonPost.it. A hírportál hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa elődeivel ellentétben papként soha nem tanult Rómában és soha nem dolgozott a Vatikánban. Pápaként szembesült először a pápai állam működésével. Ferenc pápa úgy szállt szembe a korrupt kúriával, ahogyan egykor Szent Ferenc tette – írta a HuffingtonPost.it, amely szerint Ferenc pápa egy lépéssel többet is tett Szent Ferencnél, hiszen egyházfőként ítélte el saját egyháza bűneit.
 
A La Stampa szerint könnyű kitalálni, kikre gondolt Ferenc pápa, hiszen túlzott részletességgel is fogalmazott. Amikor a hatalom- és vagyon felhalmozásáról beszélt és konkrét utalást tett a túl sok személyes tárggyal költözködő papokra, Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár járt az eszében, aki az utóbbi hónapokban költözött be a Vatikánban építtetett ötszáz négyzetméteres lakosztályába. Amikor a pápa arról beszélt, hogy a kúria tagjai csak terveznek és könyvelnek, és papokból bürokratákká változtak, az általa kinevezett számos vatikáni bizottság tagjaira is gondolt, akiktől nem csak számokat, lelki fordulatot is vár – vélte a La Stampa. 
 
Ilyen karácsonyi beszédet még egyetlen egy pápától sem kaptunk, de Ferenc pápa a saját egyházát ostorozta, beleértve saját magát is – mondta Giovanni Lajolo bíboros, a vatikáni kormányzóság volt vezetője a Corriere della Serának nyilatkozva. „Ferenc pápa a Szent Márta-házból tekint a kúriára és nem valami szép látványt lát” – írta a Corriere. A napilap hozzátette: miközben Ferenc pápa népszerűsége egyre nő, egyháza nem tud vele lépést tartani és a kúria részéről nagy az ellenállás az egyházfő tervezte reformokkal szemben is.
 
A pápa beszédéből levont messzemenő következtetések egyébként nem biztos, hogy megállják a helyüket: Ferenc pápa a felsorolás után utalt arra, hogy ezek a „betegségek” és kísértések veszélyt jelentenek minden keresztény és minden közösség, plébánia, egyházi mozgalom számára.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. december 25. 15:13
Valóban inkább a dúskáló, álszent mentalitás a megnyerö?..
Ígymegyez
2014. december 25. 15:06
Nem vagyok keresztény, de ennek az embernek szurkolok. Nagyon kellene már az egyháznak némi megújulás.
duzur
2014. december 25. 10:10
Pedig elörehaladott korában, már sokkal kényelmesebben is élhetne. Felvállalja azt a szembenézést amit sajnos sokan mások inkább elkerülnek, az élet legkülönbözöbb területein. Csak nehogy az élete rövidüljön meg ezáltal...
ottapont
2014. december 25. 10:10
@ Csomorkany 'Nade már tényleg! Minek a Bertonénak egy 500 négyzetméteres lakosztály?' Erre inkább nem reagálok. Az itteni legnagyobb csalódásom éppen az Egyház földi javakkal kapcsolatos álláspontjáról írt egyik komment volt egy illető részéről... Helyette inkább áldott Karácsonyt kívánok. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!