Ferenc pápa: Ne csak keressük, hanem engedjük Istennek, hogy szeressen!

2014. december 25. 08:49

„A történelemben a sötétséget áttörő fény feltárja előttünk, hogy Isten atya, és az ő türelmes hűsége erősebb a sötétségnél, a romlottságnál. Ez a karácsonyi éjszaka üzenete!” – mondta Ferenc pápa a római Szent Péter-bazilikában december 24-én, késő este bemutatott ünnepi szentmisén.

2014. december 25. 08:49

„Karácsony szent éjszakáján a liturgia így mutatja be nekünk a Megváltó születését: fényként, amely behatol a legsűrűbb sötétségbe, és szétoszlatja azt. Az Úr jelenléte népe körében megszünteti a vereség terhét, a rabszolgaság szomorúságát, és életbe lépteti az örömet, az örvendezést” – mondta Ferenc pápa december 24-én, az este fél tíz előtt kezdődő karácsonyi éjszakai misén a Magyar Kurír szerint.

 
Az ünnepi szentmise előtt egy Kalenda nevű, hagyományos ének hangzott fel a Szent Péter-bazilikában, amely a Krisztus születéséhez vezető eseményeket sorolja fel. Ezután a pápa leleplezte a Szent Péter apostol sírja feletti főoltárral szemben a gyermek Jézus szobrát és imádkozott előtte. A szobor előtt ezután virágokkal érkező gyermekek hódoltak, akik közül egy szíriai volt. A gyermekek a világ sarkait szimbolizálták. 
 
„Ezen az áldott éjszakán mi is úgy jöttünk el Isten házába, hogy áthaladtunk a földet borító sötétségen, mert a hit lépéseinket megvilágító lángja vezetett” – tette hozzá a szentatya a szentmise homíliájában.
 
„A világot borító sötétség eredete a régidők éjébe nyúlik vissza. Gondoljunk csak ama sötét pillanatra, amikor az emberiség első bűncselekménye történt: amikor a féltékenységtől elvakult Kain keze halálosan lesújtott testvérére, Ábelre Ekképpen a századok folyására az erőszak, a háború, a gyűlölködés és az elnyomás nyomta rá bélyegét. Isten azonban, aki reményét a képére és hasonlatosságára teremtett emberbe helyezte, várt” – folytatta Ferenc pápa.
 
Hozzátette: „A történelemben a sötétséget áttörő fény feltárja előttünk, hogy Isten atya, és az ő türelmes hűsége erősebb a sötétségnél, a romlottságnál. Ez a karácsonyi éjszaka üzenete! Isten nem ismeri a dühkitörést, sem a türelmetlen felháborodást. Ő mindig ott van, mint az apa a tékozló fiúról szóló példabeszédben, vár, hogy már messziről észrevegye elveszett fia hazatérését.”
 
Az egyházfő emlékeztetett: „miközben szemléljük a most született, jászolba fektetett kis Jézust, e szent éjszaka arra hív minket, hogy gondoljuk végig: hogyan fogadjuk Isten gyengéd szeretetét? Engedem-e, hogy elérjen, hogy átöleljen, vagy meggátolom, hogy közeledjen hozzám?” Mint mondta: „a legfontosabb azonban nem az, hogy keressem őt, hanem, hogy engedjem: hadd találjon ő rám, és hadd simogasson meg gyengéd szeretetével. Ez az a kérdés, amelyet a gyermek már pusztán a jelenlétével feltesz nekünk: megengedem-e Istennek, hogy szeressen engem?” „Mily nagy szüksége van ma a világnak a gyengédségre!”
 
„A keresztény ember nem adhat más választ, csak amit Isten ad a mi kicsinységünkre. Az életet jósággal és szelídséggel kell megközelíteni – jegyezte meg Ferenc pápa. – Amikor tudatosítjuk magunkban, hogy Isten szerelmes a mi kicsinységünkbe, és hogy ő maga kicsinnyé lesz, hogy még jobban tudjon találkozni velünk, akkor nem tudjuk megtenni, hogy ne nyissuk meg előtte szívünket.”
 
Ferenc pápa szerint a betlehemi jászolt „az egyszerű emberek látják meg, azok, akik készek befogadni Isten ajándékát. Ellenben nem látják meg a pökhendiek, a beképzeltek, akik a törvényeket személyes szempontjaik alapján hozzák, és akik elzárkóznak mások elől.” 
 
A szentmise végeztével a pápa a gyermek Jézus szobrát a bazilikában található betlehembe vitte és elhelyezte abban.
 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ancilla
2015. január 06. 18:41
Na, erről beszélek... ;)
Fahrenheit 451
2015. január 05. 18:41
"A Dalai làmàt miért nem fogadta???" mert húszmillió kínai keresztény itta volna meg a levét. http://hu.wikipedia.org/wiki/Kereszt%C3%A9nys%C3%A9g_K%C3%ADn%C3%A1ban
magnamater
2015. január 04. 18:46
Vallást alapítottam volna? Jujj! Az egy életveszélyes foglalkozás! Krisztust megölték érte, Mohamednek az volt a szerencséje, nagyobb volt a vitézség, mint a kegyesség benne. Eknaton fáraót trónjáról letaszították,őt magát, és vallását elpusztították. Követője, Mózes, a zsidók vezére rejtélyes módon tűnt el a hegyekben,Buddha viszont ki királynak született, otthagyva trónját , megmenekedett.VIII. Henrik, ki két nejét is kinyírta,vallását és trónját is megtartotta.Az apróbbakat meg egyszerűen eltüzelték.Én akkor szerencsés voltam, néhány becsmérlő szóval megúsztam. De mit beszélek, nem alapítottam én vallást, se másnak, se magamnak.Érdemem csupán ennyi:felfedeztem, az első számú Ádám mítosz nem az éllattenyésztőké, hanem a halász-vadászoké lehetett, a második számú pedig nem keletkezhetett egy kertben, csak az őserdőkben, és, mivel a gyümölcsszedés a nők reszortja volt,felhasználták a sztorit a nők ellen a matriarchátus leverése után- Az is a saját felfedezésem, Krisztus a feltámadás után nem mehetett haza meztelen, a ruhát neki csak Lázár vihette, kinek húga Tammúz tisztelője lehetett, onnan származhatott a kábítószer, és a meghaló-feltámadó Istrn képzete, és a kenyér, mely az Isten teste.
ancilla
2015. január 03. 16:04
Szerintem Te egy saját vallást alapítottál magadnak. Az életben soha nem hallottam-olvastam még ennyire kusza, eklektikus gondolatmeneteket. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy amit ő kitalál/amit elhisz, azt valójában előtte már számosan kiókumlálták, és elnevezték valamilyen vallásnak. Te - úgy tűnik - mindazt a sok innen-onnan összeszedett dolgot, amit valaha a legkülönbözőbb obskúrus szerzőktől olvastál eggyégyúrod, és itt a fejünkre ömleszted, mint a saját "elméletedet". Annyira kicsinyes ez, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!