Erdő Péter: A Jézus által keresett elveszett bárány maga az emberiség

2014. december 25. 08:21

„A hozzánk közeledő Isten az egyszerű, elemi, alapvető dolgokra figyelő emberhez szól” – mondta az éjféli misén Erdő Péter bíboros, rámutatva: a pásztorok nem a szent iratok tudós magyarázói, de hallgatják az éjszaka csendjét, figyelik a csillagokat: látnak és hallanak. És továbbadják az örömhírt: „ma született nekünk az Üdvözítő”.

2014. december 25. 08:21

Jézus az igazi pásztor, aki az örök dicsőségből az elesett emberiség keresésére indul, hogy a vállán vigye haza az eltévedt bárányt – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Budapesten a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

 
A karácsonyi éjféli szentmisén Erdő Péter szentbeszédében kiemelte: Jézus „értünk jött, mert az elveszett bárány maga az emberiség”. „De ha elveszettek vagyunk – tette hozzá a bíboros –, akkor létezik a megtalálás, akkor nem céltalan ösvényen bolyongunk, hanem van egy otthon, ahol várnak ránk, egy otthon, ahová örömmel visz minket haza Krisztus, ha engedjük, hogy megtaláljon.”
 
Erdő Péter felhívta rá a figyelmet: nem véletlen, hogy Jézus születésének örömhírével az angyal nem a papokhoz és az írástudókhoz megy, hanem a pásztorokhoz, akik a nyáj mellett virrasztanak a betlehemi éjszakában. 
 
A pásztorok nem a szent iratok tudós magyarázói – mondta a bíboros –, és aligha ismerik a Messiás eljöttével kapcsolatos számításokat. De hallgatják az éjszaka csendjét, figyelik a csillagokat: látnak és hallanak. Jóval élesebben, mint a mai emberek a városok zajában – tette hozzá.
 
A bíboros hangsúlyozta: „a hozzánk közeledő Isten az egyszerű, elemi, alapvető dolgokra figyelő emberhez szól”. A pásztorok pedig sietve adják tovább az angyaloktól kapott örömhírt: „ma született nekünk az Üdvözítő”
 
Erdő Péter utalt rá, hogy a betlehemi pásztorok alakjában megjelenik a jövendő lelkipásztorok képe is. Úgy fogalmazott: „elmondani mindenkinek az örömhírt és dicsőíteni az Istent: ez az apostolok küldetése, ez a papok különleges hivatása, és erre indítja a Szentlélek a világi hívőket is”.
 
 

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2015. március 14. 14:38
...és dolgozók és férfiak és apák és vannak akik horgászok és focidrukkerek vagy épp kopaszok, de ezeket sem említik meg minden esetben, ahová ezek nem illenek.
ottapont
2015. január 07. 18:37
OK.Kösz.
Csomorkany
2015. január 07. 18:33
A www.filmkatalogus.hu -n jókat lehet filmekről dumcsizni, ill. van mód ötpontos értékelésre, és az értékelések kigyűjtésére is. Saját ötpontosaim: A cigányok ideje (1989) - Dom za vesanje Az óceánjáró zongorista legendája (1998) - La Leggenda del Pianista Sull'Oceano Csalóka napfény (1994) - Utomlyonnye solntsem District 9 (2009) Felkavar a szél (2006) - The Wind That Shakes the Barley Gran Torino (2008) Hanussen (1988) Követés (1998) - Following München (2005) - Munich Sommersby (1993) Szembesítés (2001) - Taking Sides
ottapont
2015. január 07. 18:08
Gyanítom, hogy a minden igényt kielégítő, minden szempontból tökéletesen releváns múviból elég kevés akad. A Kálvária is, bár összességében nagyon jó benyomást tett rám és jó üzenetet hordoz, hagyott bennem némi hiányérzetet, de ezt nem fejtem ki, nem akarok senkit befolyásolni a film megnézése előtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!