Tanácsadó testületté fokozná le Nagy-Britannia Strasbourgot

2014. október 08. 12:30

A brit igazságügyi miniszter kilátásba helyezte, hogy a jövőben csak tanácsadó jellegűnek tekintenék a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság ítéleteit. Európai bizottsági források máris a hírhedt hetes cikk alkalmazását emlegetik Nagy-Britanniával szemben, amely végső soron a szavazati jog felfüggesztését is jelentheti.

2014. október 08. 12:30

A brit közvéleményt több közelmúltbeli strasbourgi ítélet is felháborította. Az Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete akadályozta meg például, hogy egy iszlamista hitszónokot kitoloncoljanak, és a börtönben ülő elítélteknek is szavazati jogot kellett adni a bíróság egy másik ítélete miatt. 

Chris Grayling igazságügyi miniszter ezért bejelentette, hogy a jövőben csak tanácsadó szervnek tekintenék a strasbourgi bíróságot, és nem tekintenék kötelező érvényűnek az ítéleteiket. Emellett az uniós munkaerő áramlásának korlátozása is folyamatosan napirenden van a szigetországban.

Az Európai Bizottság illetékesei a Grayling kijelentése nyomán máris a hetes cikk bevetését helyezte kilátásba: az Európai Unióról Szóló szerződés ezen rendelkezése alapján akár a szavazati jogát is megvonhatják a Tanácsban annak a tagállamnak, amely nem tartja be az EU alapértékeit. Ezt egyébként Magyarországgal szemben is felvetették tavaly. A hetes cikket mindenesetre elég nehéz alkalmazni, mert rendkívül széleskörű egyetértés szükséges hozzá a Tanácsban és az Európai Tanácsban.

Bár a strasbourgi bíróság nem EU-s intézmény, de az EU tagállamok mind tagjai az Európai Emberi Jogi Egyezménynek, amelyhez az EU maga is csatlakozik majd. Bizottsági források az EUObserver hírportállal azt közölték: „Ha a britek figyelmen kívül hagynák az egyezményt, az Európai Bizottságnak az EU-alapszerződés hatos és hetes cikkelye alapján kellene megvizsgálnia a helyzetet” – idézi a Népszabadság.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2014. október 31. 14:26
A kuruc éppen 5 napja írt erről. Elért a nol-hoz is. Egyébként MTI hír. https://kuruc.info/r/4/133959/
tango47
2014. október 31. 14:26
Ha a 68-as zavargókat kivonnánk az EU minden apparátusából, normálisabb Európára ébrednénk.
vigyor
2014. október 31. 14:26
Most már azért tényleg érdekelne, hogy ha a strasbourgi bíróság döntései rendre szembemennek az unióban élő szavazók, tehát az uniós állampolgárok egy nagy részének igazságérzetével, akkor nem kellene- e megvizsgálni, hogy a törvényekben hol van az a hiba, ami ezt lehetővé teszi nekik. Mert az nem megoldás, hogy csak szimplán lehülyézzük a bíróságot, hiszen teljesen szembemegy a társadalmakban kialakult egészséges felfogással.
luga
2014. október 31. 14:26
A költséges sóhivatal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!