Római szinódus: csak egy püspök említette a melegpárok ügyét

2014. október 16. 15:23

Annak ellenére került bele a római rendkívüli püspöki szinódus fontosabb szóba került témákat összefoglaló vita utáni jelentésébe a melegpárok kérdésköre, hogy pusztán egy felszólaló említette meg a témát a 265 hozzászólásból – derült ki a vatikáni szóvivő nyilatkozatából. A püspökök háromnegyede pedig kritikával illette a jelentést.

2014. október 16. 15:23

Pusztán egy felszólaló püspök említette meg az október 6. óta zajló római rendkívüli püspöki szinóduson a melegpárok ügyét, a 265 felszólalásból – jelentette ki Federico Lombardi vatikáni szóvivő a Rorate Caeli blog szerint

A püspöki szinódus, amely október 19-ig tart és a család témájáról szól, hétfő óta került igazán a figyelem középpontjába, amikor közzétették a „Vita utáni jelentést”, amelyet a főrelátor, Erdő Péter jegyez. A jelentésben ugyanis szerepel több bekezdés, amely a melegpárok helyzetével foglalkozik, kijelentve, hogy „elfogadni és értekelni kell szexuális orientációjukat” az egyházi közösségeken belül. 
 
A Relatio post disceptationem pusztán egy munkadokumentum, annak foglalata, hogy mi minden került szóba a püspöki szinódus ülésein az előző héten. Nem rendelet vagy határozat, nem fejez ki tanítást és nem doktrinális állásfoglalás. Ráadásul nem is végleges. A dokumentum végén az olvasható: nem döntéseket foglal össze a szöveg.
Ezzel együtt a világsajtó úgy értelmezte a dokumentumot, mint ami jelentős változást irányoz elő a katolikus tanításban a homoszexualitás tekintetében, hiszen a dokumentum elméletileg az elhangzott főbb álláspontokat hivatott összefoglalni.
 
Mint azt megírtuk, a dokumentum közzététele után mind a szinódusi atyák, mind a világ püspökei és konzervatív civil szervezetek is kemény kritika tárgyává tették azt. Nyilvánosan tiltakozott ellene, és a pápa jelenlétében olvasta fel a jelentést teljesen elhibázottnak minősítő véleményét Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció vezetője is.
 
Erdő Péter közben világossá tette: a vitatott kitételekét nem ő, hanem a dokumentumot megfogalmazó bizottságba Ferenc pápa által kinevezett  Bruno Forte olasz püspök fogalmazta, aki ismert liberális teológus. 
 
Mindez azért érdekes, mert elméletileg a munkadokumentum a főbb, fontosabb szóba került témákat és álláspontokat foglalja össze, és Lombardi kijelentése szerint a melegpárok ügye nem tartozott ezek közé a felszólalásokat tekintve.
 
George Pell bíboros a The Tablet angol katolikus hetilapnak adott nyialtkozata szerint a szinódusi résztvevők háromnegyede kritikával illette kritikával a dokumentumot, beleértve őt is, aki szerint az „tendenciózus és befejezetlen”. Hozzátette: „az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdése csak a jéghegy csúcsa”. Pell egyébként korábban úgy vélekedett, Erdő Péterrel egyetértésben, hogy a melegek és újraházasodottak kérdése nem jelentős kérdés az egyházban, „egészséges közösségek nem összpontosítják teljes figyelmüket periferiális témákra, és emellett sajnos igen kicsi azon elvált és újraházasodott katolikusok száma, akik fontosnak tartják, hogy engedélyezzék számukra az áldozást”.
 
Sandro Magister Vatikán-szakértő egyébként arról ír a Settimo Cielo-n, a La Repubblica napilap portálján vezetett blogján, hogy a félidős jelentés épp aznap jelent meg, amikor Matteo Renzi baloldali olasz kormányfő és Silvio Berlusconi volt kormányfő jobboldali pártja bejelentette, hogy legalizálnák a melegkapcsolatokat. Magister idézi az Olasz Nemzeti Statisztikai Hivatal (ISTAT) adatait, miszerint pusztán az olasz párok 99,95 százaléka heteroszexuális, a melegpárok száma 7591, akik összesen 529 gyermeket nevelnek, szemben a melegszervezetek által emlegetett 150 ezer melegpár százezer gyermekével.
 
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. október 23. 17:07
Ne hisztiz már!
péterx
2014. október 20. 15:24
Ön gondolja...
péterx
2014. október 19. 23:53
Segítenek...
Andre1bp
2014. október 17. 15:34
Mért nem tudnak végre leszakadni a témáról? Mi közük a melegekhez? Ez már zaklatás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!