Saját kereszténységet fejleszt Kína

2014. augusztus 07. 11:25

Olyan keresztény hittudományt alakítana ki Kína, amely összeegyeztethető a kínai típusú szocializmussal és nemzeti értékekkel.

2014. augusztus 07. 11:25

Kína a kereszténység határokon belüli kibontakozásának fellendítésére törekszik, ennek része a „kínai keresztény teológia” kifejlesztése, amely „megfelel a kínai adottságoknak, beleilleszkedik a kínai kultúrába, s összeegyeztethető a kínai típusú szocializmussal” – fogalmazott Vang Cuo-an, a vallásügyekért felelős állami hivatal vezetője egy sanghaji szemináriumon a China Daily központi lap beszámolója szerint

A vallásügyekért felelős hivatal statisztikái szerint Kínában mintegy 23-40 millió protestáns hívő van, ez a teljes lakosság 1,7-2,9 százaléka, táboruk évente mintegy 500 ezer új hívővel gyarapodik. 

A nem hivatalos becslések a keresztény hívők teljes számát a hivatalosnál magasabbra teszik, az amerikai Pew kutatóközpont egy 2011-es jelentése 67 milliósra becsülte táborukat, de akad 80 millió körüli becslés is. Ennek nagy része protestáns, a katolikusok száma szerintük 3-5 millió körüli. A különbséget a vallásukat felvállalni nem merők adják, akik állásuk elvesztésétől vagy esetleges másfajta büntetéstől tartva titkolják hitüket.

A vallásgyakorlást Kínában a mai napig szigorúan szabályozzák, azt csak a kormány által felügyelt szervezetek, regisztrált vallási csoportok végezhetik, s kizárólag a regisztrált helyeken. A kormány az engedélyek kiadásának korlátozásával próbált határt szabni a tömegnek, ám azok – a növekvő igényeket kielégítendő – úgynevezett föld alatti templomokban vagy nem regisztrált magánházakban gyűltek össze. Ezekre az illegális összejövetelekre a kormány szigorúan lecsap, igaz, a társadalmi rend fenntartása érdekében az erről szóló hírek ritkán kerülnek be a kínai sajtóba.

Je Hsziao-ven, a vallásügyekért felelős állami hivatal korábbi vezetője egy 2009-es interjúban maga is elismerte, hogy a vallásosság terjedése „aggodalommal tölti el” a kínai vezetést, annak túlzott térnyerése és a vallási csoportok megerősödése ugyanis a párt bukásához is vezethet. Legutóbb a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme figyelmeztetett, hogy a vallásos eszmék terjedése az ország „ideológiai egységét és nemzetbiztonságát is veszélyezteti”.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
saceur
2014. szeptember 13. 13:27
Még ha így is lenne (habár nincs), nem hinném, hogy pl Wass Albert szeretete összehasonlítható a Mária-kultusszal, a szentek tiszteletével, és a kereszthez való fohászkodással :)
A cigányság kolonc a nemzeten!
2014. szeptember 13. 13:27
a profit is egy bálvány a kapitalizmus mocskával, a kamatos kamattal Kálvin nagyon hamar meg tudott békélni
kgyula
2014. szeptember 13. 13:26
Nagy Konstantin nem tette államvallássá a kereszténységet, csak legálizálta. Államvallásá I. Theodosius tette Kr. u. 380-ban.
Laci bá
2014. szeptember 13. 13:26
Nem kenyered a bálványimádás, de afféle jó reformátusként azért a Csaba királyfi vagy a Wass Albert-szobor előtt néha el-elsírod magad :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!