Minority Rights Group: Intézményesült rasszizmus van Magyarországon

2014. július 03. 08:44

A Minority Rights Group nemzetközi kisebbségvédő szervezet szerint még mindig nem megfelelő a roma közösség védelme a „fokozódó erőszakkal szemben” Magyarországon. A jelentésben azt írják: Magyarországon intézményesült a rasszizmus, és ez az oka a bíróságok kettős mércéjének.

2014. július 03. 08:44

A Minority Rights Group nemzetközi kisebbségvédő szervezet több európai országot is vizsgált a gyűlölet-bűncselekményekről készített jelentésében. 

A szervezet a jelentés Magyarországgal foglalkozó részében elismerően írt arról, hogy a 2008-2009-es romagyilkosságok miatt négy embert elítéltek. Megemlítik azonban, hogy a gyilkosságok gyanúsítottjait csak a kilencedik támadás után fogták el, és a tárgyalás 28 hónapig tartott.

Az MRG szerint ugyanakkor a rendőrség „nem igazán” nyomoz hatékonyan azon bűncselekmények ügyében, amelyekben romák az áldozatok. Ez abból is látszik, hogy - mint írták - nem reagált megfelelően a szélsőséges, félkatonai szervezetek gyöngyöspatai „járőrözésére” 2011-ben, amikor a roma közösség volt a célpontja a heteken át tartó durva bánásmódnak és megfélemlítésnek. 

A jelentésben kitértek arra, hogy meglehetősen gyorsan folynak azok az eljárások, amelyekben romákat vádolnak „magyarellenes” bűncselekményekkel. Az egyik ilyen eset 2009-ben – nem sokkal a romagyilkosságok után – történt: kilenc roma férfit vádoltak meg azzal, hogy „magyarellenes bűncselekményt” követtek el, amikor botokkal megtámadtak egy autót, amelyről úgy hitték, szkinhedek ülnek benne. Mint írták, az autóban ülők – akik közül az egyiknek valóban volt kötődése rasszista csoportokhoz - kisebb sérüléseket szenvedtek. Az MRG szerint habár nem volt hiteles bizonyíték, azzal vádolták meg a romákat, hogy „gyűlölet-bűncselekményt követtek el magyarok ellen”. Első fokon a bíróság börtönbüntetést szabott ki, másodfokon ugyanakkor ezt nem látták bizonyítottnak. 

A nemzetközi szervezet kiemelte: míg ebben az ügyben a másodfokú ítélet összhangban áll a nemzetközi szabályozással, egy másik, hasonló esetben, a 2013 szeptemberében született másodfokú ítélet helybenhagyta az elsőfokú döntést. Az MRG szerint „az intézményesült rasszizmus az egyik legvalószínűbb oka a magyar igazságszolgáltatás kettős mércéjének”. 

Megítélésük szerint gyakori probléma, hogy az áldozatok nem tudják, kihez fordulhatnának, továbbá az is előfordul, hogy a gyűlölet-bűncselekmények elleni szabályozást éppen a kisebbségek ellen használják, ahelyett, hogy a védelmükben alkalmaznák.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rák úr
2016. január 14. 00:22
Felőlem aztán elvihetik az összes cigányt. Csak vinnék már...
MOPO3OB
2015. július 16. 18:59
Hogy is van az arab származásúak jogaival az USA-ban? Legutóbb elkoboztak egy felhőkarcolót, mert miért is?! Iráni tulajdon. Ez még azelőtt történt pár héttel, hogy összeomlott az Irak nevű usanka bábállam, és alkudozásra kényszerültek Iránnal. Szóval menjenek csak ezek a jogvédőknek álcázott CIA ügynökök az fasiszta anyaországukba, bőven van ott tennivaló.
MOPO3OB
2015. július 16. 18:59
Mást akartam írni, csak beugrott ez a konkrét aktuális példa USA jogtiprásra a közelmúltból és már nem írtam át az első mondatot. s/arab származásúak/muszlig vallásúak/g
3M..
2014. október 08. 14:48
Szevasz Rodrigó! +1 Nagyon ott vagy máma! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!