Új püspökök Ukrajnában: egyikük vasúti munkás volt

2014. május 21. 09:59

Május 17-én a lucki székesegyházban beiktatták az új megyéspüspököt, Vitalij Skomarovskyt, akit Ferenc pápa áprilisban nevezett ki – tájékoztat a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye. Emellett a pápa kinevezte a Harkovi-Zaporizzsai Egyházmegye új püspökének Sztaniszlav Sirokoradjukot, aki a majdani tüntetések aktív résztvevője volt.

2014. május 21. 09:59

Áprilisban jelentették be a Vatikánban, hogy Ferenc pápa Vitalij Szkomarovszkijt, a Kijevi-Zsitomiri Egyházmegye segédpüspökét nevezte ki a Lucki Egyházmegye új püspökévé. Vitalij Szkomarovszkij 1963-ban született Berdicsivben és 1990-ben szentelték pappá Rigában. 2003. április 3-án II. János Pál pápa a Kijevi-Zsitomiri Egyházmegye segédpüspökévé rendelte. 2003 júniusában szentelték püspökké.

 
A Harkovi-Zaporizzsai Egyházmegye új püspökének Sztaniszlav Sirokoradjukot nevezte ki Ferenc pápa, miután elfogadta Marjan Bucsek püspök lemondását. Sztaniszlav Sirokoradjuk 1956-ban született a Hmelnickij megyében lévő Kornacsivkán. 1973-ban fejezte be a Vasútgépészeti Szakközépiskolát, ezt követően egy éven át dolgozott a vasútnál. Három évet töltött a szovjet hadseregnél, majd több üzemben dolgozott. 1979-ben kezdte el tanulmányait a Rigai Papnevelő Intézetben. 1981-ben titokban a ferences rend tagja lett. 1984-ben szentelték pappá Rigában. Több alkalommal felszólalt a Majdanon kijevi tüntetések alatt.
 
1995. január 6-án II. János Pál pápa püspökké szentelte és a Kijevi-Zsitomiri Egyházmegye segédpüspökévé rendelte. 1995 májusában a Szentatya az Ukrajnai Caritas-Spes felelősévé választotta. 2012 júliusában XVI. Benedek pápa a Lucki Egyházmegye ideiglenes püspökévé rendelte.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!