Október 19-én avatják boldoggá VI. Pál pápát

2014. május 12. 10:53

Október 19-én avatja boldoggá VI. Pál pápát, a II. Vatikáni Zsinat pápáját Ferenc pápa, miután elismerte a VI. Pál nevéhez kötődő csoda valódiságát.

2014. május 12. 10:53

Május 9-én, pénteken délután Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusát, és engedélyezte több dekrétum kihirdetését.

Ezek közé tartozik az a dekrétum, amely „Isten Tiszteletreméltó Szolgája”, VI. Pál (Giovanni Battista Montini) pápa közbenjárásának tulajdonít egy csodát. A kihallgatáson a Szentatya engedélyezte a Szenttéavatási Kongregációnak, hogy közzétegye: VI. Pál boldoggá avatására 2014. október 19-én kerül sor a Vatikánban. VI. Pál 1897. szeptember 26-án született az olaszországi Concesio-ban, és 1978. augusztus 6-án halt meg Castel Gandolfóban. 

Egy másik dekrétum csodát tulajdonít Isten Tiszteletreméltó Szolgája, a velencei születésű, rendalapító egyházmegyés pap, Luigi Caburlotto közbenjárásának, aki 1897. július 9-én halt meg. 

 
Egy-egy dekrétum pedig elismeri a következő személyek hősies erényeit: Isten Szolgája, Giacomo Abbondo, olasz egyházmegyés pap, 1788. február 9-én hunyt el Tronzano-ban; Isten Szolgája, Jacinto Alegre Pujals spanyol jezsuita pap, 1930. december 30-án hunyt el Barcelonában; és végül Isten Tiszteletreméltó Szolgálója, Caroline Barbara Colchen Carré de Malberg, francia családanya, a Szalézi Szent Ferenc Leányai Társulat alapítónője, 1891. január 28-án hunyt el Lorry-les-Metz-ben.
 
Giovanni Battista Montini bíborost, milánói érseket a nemrég szentté avatott XXIII. János halála után, 1963-ban választották meg pápává, ő pedig a VI. Pál nevet vette föl. Ő volt az utolsó pápa, akit a pápai tiarával koronáztak meg; utódja, I. János Pál eltörölte e ceremóniát. Az ő uralma alatt fejeződött be a II. Vatikáni Zsinat, 1965-ben. Ugyanebben az évben felállította a püspöki szinódust, de két dolgot kivont a hatásköréből: a papi nőtlenséggel és a fogamzásgátlással kapcsolatos döntéseket; később mindkét témakör enciklikái témája lett, a Humanae Vitae elveti a fogamzásgátlás minden formáját, és sokak szerint rejtett egyházszakadás követte a téma mentén. VI. Pál feloszlatta a nemesi testőrséget és a palotaőrséget, és a Svájci Gárdát tette meg a Vatikán egyedüli fegyveres erejévé.  1970-ben a liturgikus reform keretében ő vezette be az addigi miserítust felváltó novus ordo-t, azaz új rítust, amely engedélyezi az anyanyelvi misézést és a pap számára a nép felé fordulást, valamint egyszerűsítette a liturgiát. 1964-ben Jeruzsálemben találkozott I. Athenagorasz ökumenikus konstantinápolyi pátriárkával, ami az 1054-es kölcsönös kiközösítés visszavonásához vezetett.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2014. november 06. 21:09
Köszönöm a tájékoztatást. Protekció még a Vatikánban is van,sokkal több olaszt avatnak szentté, mint más nemzetiségűt,pedig az olaszok cseppet se jobbak másoknál, a maffia is ott működik. Mindszenty bíboros úrról hallottam hogy ott megvolna a csoda, mert épen maradt a teste - nem tudom, ez igaz e.
Sulammit
2014. július 16. 12:44
Róma jóváhagyása már megtörtént 2006-ban, XV. Benedek pápa részéről. Bóday Jenő atya SJ volt a viceposztulátora Kaszap Istvánnak. Nagyon sokat dolgozott az ügyön, bár már majdnem vak volt, és menet közben is számtalan betegséggel kellett megküzdenie. Halála után egy hétel hagyta jóvá Benedek pápa a beadványt. Bóday atya idős ember volt. Gondolhatod, hogy meg szerette volna élni a boldoggá avatást. Minden energiáját erre fordította. Népszerűsíteni akarta Kaszap Istvánt, nem engedte, hogy a feledés homályába merüljön. Videó kazettát is kiadott, szorgalmazta a kilenced elvégzését Kaszap Istvánért, stb. Sajnos nem jó a Magyarok érdekérvényesítő képessége a Vatikánban. Gondolj csak Mindszenthy bíboros úrra! Pénzt kap a bencés szerzetes, Somorjai Ádám, hogy kutatásokat végezzen és előmozdítsa az ügyét a boldoggá avatására, erre ő mit csinál? A pénznek fuccs és nyilatkozik a Népszabadságnak Mindszentyről NEGATÍVAN. Konkrétan le nem hülyézte. Egy kullancsnak állította be, aki a hatalomhoz ragaszkodik. Nyírta, ahol tudta ez a Somorjai Ádám, de remélem megéri, a boldoggá avatást, és akkor, majd jól pofára esik a sátánfajzatja. Mert ez a véleményem róla.
Sulammit
2014. július 16. 12:43
Már boldog vagy! Attól, hogy hülyeségeket irkálsz, minden hova. Ez tesz téged boldoggá. Úgy, hogy maradj szépen a kis fatornyos hazádban!
Sulammit
2014. július 16. 12:40
Igaz! Amikor áthozták az esztergomi temetésre, kiderült, hogy ép a teste le is van fényképezve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!