Belátható időn belül gyógyítható lehet az Alzheimer-kór?

2014. május 09. 02:17

Legalábbis ezzel a reménnyel kecsegtet a Barcelonai Autonóm Egyetem kisérlete, melyben a génterápiát hívták segítségül-számolt be az Inforádió.

2014. május 09. 02:17

Az egyetem neurológusainak Carlos Saura vezette kutatócsoportja a kísérleti állatok agyának hippokampusz nevű részébe olyan gént fecskendezett, amelyik egy bizonyos fehérje termelődését serkenti. Alzheimer-kóros betegeknél egy káros folyamat következtében a fehérje termelődése leáll.

Az egereknél alkalmazott eljárással sikeresen „konszolidálták a hosszú távú memóriát" - hangsúlyozta az egyetem közleménye. Saura szerint ha kiderül, hogy a gyógymód embereknél is működik, akkor sikerülne „újraéleszteni az alvó emlékezetet".
Az eredmények alapján a kutatók azt remélik, az eljárás embernél is sikeres lehet, és segítségével gyógyszert fejleszthetnek az igen elterjedt és eddig gyógyíthatatlan elbutulással járó kór ellen - írták a kutatók a The Journal of Neuroscience című szaklap friss számában közzétett tanulmányukban.
Mint köztudott, az Alzheimer-kór a memória folyamatos romlásával jár. Gyógyítása már csak azért is óriási jelentőséggel bír, mert a témával foglalkozó orvosok szerint az átlagéletkor folyamatos emelkedésével az ilyen betegek száma is rohamosan emelkedni fog. A WHO jelentése szerint 2012-es adatok alapján  évente 7,7 millió az új megbetegedések száma.
 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2014. május 12. 14:40
"Belátható időn belül gyógyítható lehet az Alzheimer-kór?" Nem. 10-15 év az nem belátható idő (mi is volt 15 éve, Google indult). Ez így hatásvadász duma sok (mostani és leendő) szenvedőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!