Virágvasárnapi szentmisét tartott Ferenc pápa

2014. április 13. 12:45

A Szent Péter téren Jézus Jeruzsálembe való bevonulása elevenedett meg a virágvasárnapi szentmisén, amit Ferenc pápa valamint száz bíboros és püspök celebrált. Beszédében Ferenc pápa elmondta: a mai embernek választani kell, hogy a passió melyik szereplőjével azonosul.

2014. április 13. 12:45

Jézus jeruzsálemi bevonulása elevenedett meg vasárnap a római Szent Péter téren, ahol Ferenc pápa pontifikálja a virágvasárnapi szentmisét. A húsvéti szent hetet megnyitó virágvasárnapi szertartás a Szent Péter tér közepén álló obeliszknél kezdődött. Ezt szokás szerint a déli Puglia tartományból érkezett évszázados olajfák vették körbe. 

Ferenc pápa az obeliszktől a Szent Péter-bazilika lépcsőjén lévő szabadtéri oltárig haladt azzal a száz bíborossal és püspökkel, akikkel együtt mutatja be a misét. A papok és a Szent Péter teret zsúfolásig megtöltő hívők kezükben hosszú pálma- és olajfaágakat tartottak, ahogyan egykor ezekkel köszöntötték a jeruzsálemiek a bevonuló Jézust is. 

Az egyházfő három egymásba font pálmalevelet tartott a Szentháromság jelképeként. A több ezer pálmalevél az északnyugat-olaszországi Liguriából, Sanremo városából érkezett. A Szent Péter teret díszítő, a Vatikán színeit idéző 35 ezer sárga és fehér virágot Hollandiából hozták, mint ahogy 1985 óta minden virágvasárnap. Ferenc pápa az oltárhoz érve egy fából faragott pásztorbotot vett a kezébe. Ezt a sanremói börtön rabjai készítettek számára az idei húsvétra. 

A virágvasárnapi szentmisén a tavalyi Ifjúsági Világtalálkozót vendégül látó brazil fiatalok átadják a nemzetközi eseményt jelképező keresztet a találkozót 2016-ban megrendező krakkói fiataloknak. Ezért az Evangélium első két olvasmánya portugálul és lengyelül hangzott el a Szent Péter téren.

A Szent Péter bazilika előtti szabadtéri oltárnál bemutatott szentmisén Ferenc pápa írott szöveg nélkül mondott beszédében rámutatott: a húsvét közeledtével minden korban, így a ma élő embereknek is választaniuk kell, hogy a passió történetének melyik szereplőjével azonosulnak. 

„Ki vagyok én a szenvedő Jézussal szemben? Kihez hasonlítok? Olyan vagyok, mint az akkori vezetők, papok, farizeusok, törvénytudósok, akik eldöntötték, hogy megölik Jézust és csak az alkalomra vártak, hogy elfogják? Gyorsan bíróság elé állították és hamis tanúkkal elítélték (....) Olyan vagyok, mint Judás, aki harminc pénzért elárulta, olyan mint egyes tanítványai, akik nem értették, mi történik, vagy Pilátus vagyok, aki, amikor látom, hogy nehéz a helyzet, mosom kezeimet? Olyan vagyok, mint a tömeg, amely nem tudta, ítélethirdetésen vagy cirkuszban van-e, és Barabbást választotta, mivel úgyis mindegy volt neki. Olyan vagyok, mint a katonák, akik megütötték, leköpték Jézust és a megalázásával szórakoztak, vagy olyan, mint cirénei Simon, aki fáradtan tért haza a munkából, de jó szándéktól vezetve segített az Úrnak a keresztet vinni...” – kérdezte Ferenc pápa. Hozzátette: az embereknek választani kell, kik és milyenek akarnak lenni, el kell dönteni, mit mond a szívük. 

A Vatikáni Rádió „történelminek” nevezte Ferenc pápának a húsvéti szent hetet megnyitó szavait, amelyet a Szent Péter téren és környékén levő több mint száz ezres tömeg mély csendben hallgatott. A Ferenc pápa vezette második római húsvét közeledtével tömegesen érkeznek az olasz és külföldi zarándokok az olasz fővárosba. A virágvasárnapi szentmisén a résztvevők a Szent Péter tértől majdnem egészen az Angyalvárig álltak. Az egyházfőt lelkesen ünneplő brazil fiatalokat a vatikáni biztonsági szolgálat alig tudta visszaszorítani, amikor megrohamozták a nyitott terepjárót, amely a téren körbevitte Ferenc pápát.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
potyka
2015. február 25. 14:15
Olyan szinten debil minden vallásos hülye, hogy nem lehet primitíven értékelni a hülyeségeiket! :DDDDDD
potyka
2014. december 02. 12:58
Micsoda bohóckodás hülyék részére. :DDDDD
egysegelem
2014. április 16. 23:22
Amikor a vallas terjed a vilagban, lehet tudni, hogy no a szegenyseg es a kilatastalansag, jol mukodo, prosperalo orszagban ahol az emberek poiztivan tekintenek a jovobe ez nem fordulhat elo.
Kal
2014. április 15. 09:15
Kérjük együtt Ferenc pápát, tegyen lépéseket az ellen, hogy egyes szülők, a vallási meggyőződésükre hivatkozva, elűzzék otthonról a fiatalokat! http://kaleidoscope.blog.hu/2014/04/14/keres_ferenc_papahoz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!