Nagycsütörtökkel megkezdődik a szent három nap

2014. április 17. 10:40

Nagycsütörtökön Krisztus és a tanítványok utolsó vacsorájára emlékeznek a keresztények. Ezzel a nappal kezdődik meg a nagyhéten belül a szent három nap, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó három napja.

2014. április 17. 10:40

 Nagycsütörtök estével megkezdődik a nagyböjti időszak végét jelentő szent három nap. Délelőtt a katolikus egyházban az egyházmegyei székesegyházakban találkoznak a papság és a hívek, hogy a püspökkel közösen ünnepeljenek. 

 
Ezen a szentmisén a főpásztorok megszentelik a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a bérmálás szentségének kiszolgáltatásakor használt krizmát. Krisztus az utolsó vacsorán alapította meg az Oltáriszentséget valamint az egyházi rendet, ezért az olajszentelési mise keretében a papok közösen újítják meg a szentelésükkor tett ígéreteket.
 
Az esti liturgia az utolsó vacsora felidézésével kezdődik, amikor Jézus maga köré gyűjtötte tanítványait. A szentírási olvasmányok felidézik az egyiptomi kivonulást, amikor azon a bizonyos éjszakán az angyal megkímélte az izraeliták házait, mert a bárány vérével megjelölték az ajtófélfákat. A húsvéti lakoma áldozati báránya Krisztus előképe: saját testét adja értünk, vére pedig megszabadít a bűntől, az örök haláltól. A nagycsütörtöknek éppen ezért ünnepélyes és örömteljes hangulata van.
 
Nagycsütörtök este a szentmise elején Krisztust dicsőítik a hívek. Az orgona, a templomok csengői és harangjai ekkor szólnak utoljára: legközelebb a nagyszombati szertartáson hallhatjuk. A néphagyomány úgy tartja, a harangok Rómába mennek. A nagycsütörtöki szentmise különösen is megindító része a Krisztus tettére való emlékezés: az utolsó vacsorán, szeretetének jeléül megmosta tizenkét tanítványának lábát. A miséző pap sok helyen követi Jézusnak ezt a tettét.
 
Az oltár Krisztust jelképezi, és így a szentmise végén az oltárfosztás – amikor eltávolítanak az oltárról minden díszt - Krisztus ruháitól való megfosztására utal a keresztre feszítés előtt. Ezt követően pedig az Oltáriszentséget a pap egy külön az őrzésére kialakított mellékoltárhoz viszi. A mise végén a hívek csendben, elbocsátás nélkül távoznak a templomból, kezdetét veszi Krisztus szenvedése. Ettől kezdve húsvétig az egyház nem mutat be szentmisét.
 
Nagypénteken, délután háromkor, Jézus halálának órájában keresztutat járnak a hívek, este pedig úgynevezett csonkamise van, amiben a passiót éneklik. Nagyszombaton semmi nem történik, ez az egyházi év legcsendesebb napja. Nagyszombat éjszaka virraszt az egyház, hogy Jézus feltámadását ünnepelje, a húsvéti nagymisét vasárnap mutatják be.
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2014. április 21. 08:51
Lehet, hogy az etgyik legvallásosabb ország, de kérdés, valójában mennyire keresztyén. Elgondolkodtató mindenesetre, hogy például Clinton elnök népszerűségi mutatója akkor emelkedett elképesztő magasságokba, amikor kiderült a paráznasága, meg az, hogy össze-vissza hazudozott az üggyel kapcsolatban. Az ajándékboltok meg tele voltak az ügyre utaló, az elnököt, a feleségét és Monica Lewinskyt ábrázoló obszcén képeslapokkal és ajándéktárgyakkal. Ilyen volna egy keresztyén társadalom? Igaz, ettől még vallásos (egyben képmutató) még lehet...
satya
2014. április 18. 20:14
Lehet, hogy számodra egy ünnep semmit sem jelent. De vannak sokan, akik szívesen ünnepelnek. Nem csak a Húsvétot, hanem más családi ünnepeket is. Ugyanakkor értem az ellenkezésedet itt, is, és a nagypéntekről szóló cikkben is. Ugyanis a húsvét ünnepe csak a hívőnek jelent valamit, legalábbis többet, mint hogy zabáljunk egy jót. Csak azt nem értem, ha nem hiszel, és nem érdekel húsvét ünnepe, mibenléte,liturgiája, akkor minek olvasod el az erről szóló bejegyzéseket!
acido domingo
2014. április 18. 20:13
'Ezert mondom, hogy ez egy elhanyagolhato kisebbseg.' Kisebbségnek kisebbség, de milyen szempontból lenne 'elhanyagolható'? 'osszejon a csalad, munkaszunet nap azt zabaljunk.' Van ilyen is, meg sok olyan ember, aki nem megy templomba, de azért foglalkoztatja a dolog.
redgreg
2014. április 18. 20:13
Ennek némileg ellentmond, hogy az egyik legvallásosabb ország a világ legnagyobb gazdasági hatalma, valami USA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!