Leeretnekezte Ferenc pápát két ortodox püspök

2014. április 17. 10:23

Eretneknek nevezte két görög ortodox püspök Ferenc pápát, valamint elődjét, XVI. Benedeket és az egész katolikus egyházat, az eretnekséget pedig pápizmusnak nevezték el. A két püspök különutas véleményét rosszallóan nézik az ortodox egyházban.

2014. április 17. 10:23

Az ortodox felekezetbe való „visszatérésre” szólítja fel Ferencet, a „Vatikánállam fejét” két görög ortodox püspök, András, Dryinoupolis, Pogoniani és Konitsa püspöke, valamint Szerafim, Piraeus és Faliro püspöke – írja a Vatican Insider.

 
A 89 oldalas levélben pusztán a Vatikán fejének nevezik a pápát, pápai címét nem említik. A szerzők elhatárolódnak a „nyugati” és az „ökumenikus” kereszténységtől, és Róma „eretnekségként” „pápizmusnak” nevezik. Az ökumenizmust a két szerző szinkretizmusnak titulálja. Nem ismerik a katolikus egyházat egyháznak, és nem ismerik el a szentségeit sem, annak ellenére, hogy az ortodox egyházak szentségi közösségben vannak a katolikus egyházzal. A két püspök szerint a katolikus egyház nem egyház, csak vallási közösség, a pápai hatalom pedig blaszfémia. 
 
A szerzők ezután felsorolják az összes vitát a katolikus és az ortodox egyház közt, kezdve az ókori filioque-kérdéstől napjainkig, a szeplőtelen fogantatás dogmájáig és a pápával újraegyesült görögkatolikus egyház elismeréséig. 
 
Ferenc pápa tevékenységében az égvilágon mindent kifogásolnak, a Harley Davidsonok megáldásától kezdve a Twitter-üzenetekig. Kifogásolják a II. Vatikáni Zsinatot is és XVI. Benedek nyitottságát a zsidóság iránt, minthogy a „sátáni” kabbala és a „démoni” Talmud minden nap „keresztre feszíti a világ Megmentőjét”. 
 
Ferenc pápát a szerzők a „zsidók, a rabbik, a szabadkőművesek, a diktátorok, Amerika, az ökumené” és még számos más dolog pápájának titulálják, majd leszögezik: az ortodox keresztények nem házasodhatnak katolikussal és nem érintkezhetnek eretnekekkel. 
 
A Vatican Insider szerzője szerint az ortodox egyházak tisztában vannak a két püspök különutas nézeteivel, de nem osztják azokat. Bartholomeosz konstantinápolyi pártiárka pedig két éve adott ki egy pásztorlevelet, amiben arra figyelmezteti a görög ortodox egyház hierarchiáját, hogy az ortodox egyházak elkötelezték magukat a katolikus egyházzal folytatott párbeszéd mellett. 
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Blogin
2019. december 09. 01:01
Az ő szempontjukból részint érthető, hiszen a mi szempontunkból ők eretnekek. Teljesen ésszerű fölhívni a figyelmet a szinkretizmus és ökumenizmus összemosódására, ahogyan arra is, hogy nem lehet két urat szolgálni: néhány kérdésben egyértelmű véleményt kell hangoztatni. Ennek ellenére lényegtelen ez az ortodox álláspont, mert a római püspökség megszentelő hivatala él és működik. Épp annyira számít, hogy ők nem ismerik el, mint amennyire az ateista istentagadása: nem változtat a valóságon.
Sulammit
2019. december 09. 01:00
"Az ő szempontjukból részint érthető, hiszen a mi szempontunkból ők eretnekek." Már miért lennének eretnekek?
Sulammit
2019. december 09. 01:00
Mind a két egyházban, 7 szentség van. Az ortodox vette át a katolikustól. Tehát ez nem tévedés.
regiszter
2019. december 09. 00:59
A kártyavető csalónak nevezi a béljóst.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!