A volt pápa részt vesz a pápák pápa általi szentté avatásán

2014. április 26. 14:01

VI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vesz a vasárnapi szentté avatási szertartáson, bekapcsolódását Federico Lombardi szentszéki szóvivő szombaton jelentette be. Lombardi atya az újságíróknak elmondta, hogy a 87 éves nyugalmazott pápa elfogadta a szentté avatási szentmisére való meghívást, és ezt közölte Ferenc pápával is.

2014. április 26. 14:01

„Ez azt jelenti, hogy XVI. Benedek ott lesz a Szent Péter téren és részt vesz a koncelebrációban is” – hangoztatta a szóvivő. Hozzátette: a nyugalmazott pápa azonban nem vonul az oltárhoz Ferenc pápával. XVI. Benedek az oltár közelében lesz, a bal oldalon, de a Ferenc pápa bemutatott szentmisén az egyházfő mellett álló jelentősebb koncelebráló Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, II. János Pál volt személyi titkára lesz, továbbá Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke, Francesco Beschi, a XXIII. János szülőhelyének számító Bergamo püspöke, a bíborosi kollégiumot képviselő Angelo Sodano, aki II. János Pál idején a szentszéki államtitkár volt és Giovan Battista Re bíboros. Lombardi atya további részleteket is közölt a vasárnapi szentté avatási szentmiséről.

A szentmisén XXIII. János ereklyetartóját a néhai pápa testvéreinek gyermekei, szülőhelye, Sotto il Monte polgármestere és a XIII. Jánosról elnevezett alapítvány elnöke viszi az oltárhoz. II. János Pál ereklyetartóját Floribeth Mora Díaz viszi, az a Costa Rica-i asszony, akit a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg. Ez volt a lengyel pápa szentté avatásához vezető második csodatevés. A szintén II. János Pálhoz intézett imával a csodával határos módon meggyógyult Marie Simon-Pierre Normand francia szerzetesnő a mise egyik imáját mondja el. Lombardi bejelentette, hogy a szentmisére húszfős nemzetközi zsidó delegáció érkezik. Közöttük lesz Michael Schudrich lengyel főrabbi, David Rosen rabbi, a Vallásközi Kapcsolatok Zsidó Nemzetközi Szervezetének elnöke, Oded Weiner, az izraeli főrabbinátus vezetője és Abraham Skorka, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium rektora, Ferenc pápa barátja. A szóvivő bejelentette, hogy a Rómába érkezett Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, akit szombaton Ferenc pápa is fogadott, a feszült ukrajnai helyzet miatt nem marad a szentté avatásra és visszautazik hazájába.

A szentmisén a Szent Péter téri szabadtéri oltárt és a Szent Péter teret Ecuadorból érkezett virágok díszítik. A misén felhangzó békeének Odino Faccia olasz származású argentin zeneszerző Latin-Amerikában népszerű szerzeménye lesz. A szentmise után a zarándokok vasárnap 14 órától 22 óráig járulhatnak a két szent pápa sírjához a Szent Péter-bazilika altemplomába. A hívők a Szent Péter téren már szombat délelőtt 80 ezren voltak. Angelino Alfano olasz belügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Róma készen áll a mintegy egymillió zarándok biztonságának felügyeletére. A miniszter hangsúlyozta, hogy szombaton is tucatnyi zsebtolvajt fogtak el a zarándokok között elvegyülő civil ruhás rendőrök, közöttük három lengyel tolvajt is, aki lengyeleket rabolt ki. A hatóságok 700 ezer darab hamisított szenttárgyat is lefoglaltak.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palánk
2018. október 15. 18:38
Hagyd már abba a szektás dumádat!
Anti Komcsi
2018. október 15. 18:22
Ez az oldal csemege a katolikus álszent képmutatás kutatóknak. Nem is tagadják!
Sulammit
2018. október 15. 18:22
Te nagyon buta vagy! " Az álszent képmutatás mindig is erőssége volt a katolikusoknak! "
Kiscsillag
2018. október 15. 18:11
Az álszent képmutatás mindig is erőssége volt a katolikusoknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!