Nincs megegyezés a cseh állam és az egyházak között a kárpótlás módosításáról

2014. március 27. 10:21

Nem tudtak megegyezni a cseh kormány és az egyházak képviselői az egyházi kárpótlási törvény módosításáról. A törvény szerint 2013-ig fokozatosan megszüntetik az egyházak támogatását.

2014. március 27. 10:21

Nem tudtak megegyezni a cseh kormány és az egyházak képviselői az egyházi kárpótlási törvény módosításáról, ezért feloszlott a tavaly decemberben létrehozott közös munkabizottság - közölték a két fél képviselői március 25-én Prágában, a bizottság utolsó ülése utáni sajtótájékoztatón. 

A 2012 őszén elfogadott egyházi kárpótlási törvény alapján az egyházak 75 milliárd korona értékben visszakapják a kommunista rendszerben elkobzott épületeiket, földjeiket, erdeiket, halastavaikat. A vissza nem adható vagyonért 59 milliárd koronát készpénzben kapnak meg a következő 30 évben, a mindenkori inflációval kiigazítva az összeget.

Ezt az összeget akarja a mai kormányoldal két legerősebb pártja – a CSSD és az Igen – csökkenteni 13 milliárddal. A kormánykoalíció legkisebb tagja, a KDU-CSL nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

A kárpótlási törvény szerint 2030-ig fokozatosan megszüntetik az egyházak - jelenleg évi mintegy másfél milliárd koronás - állami támogatását.

A tárgyalásokon részt vevő 16 egyház elutasította a kárpótlási összeg bármiféle csökkentését. Viszont közös nyilatkozatban felszólították a kormányt, hogy kezdjen velük tárgyalásokat a jövőbeni együttműködésről.

Alena Gajdusková, a kormánypárti küldöttség vezetője kijelentette: a kormányzat mérlegelni fogja, hogyan lehetne megadóztatni az egyházaknak nyújtandó pénzbeli kárpótlást. Ezt szerinte az állam az egyházi kárpótlási törvény bármiféle módosítása nélkül is megteheti. A szociáldemokrata párt alelnöke szerint ezzel az állam mintegy 13 milliárd koronához jutna.

„Az állam szuverén, de az esetleges egyoldalú lépéseknek semmi közük a demokráciához. Megegyezésre van szükség” - jelentette ki Tomás Holub, a Cseh Püspöki Konferencia szóvivője újságíróknak.

Az egyházi kárpótlást a Petr Necas vezette jobbközép kormány vitte keresztül. Felmérések szerint a cseh lakosság több mint kétharmada továbbra is ellenzi az egyházi kárpótlást.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!