Ferenc pápa részvétüzenetet küldött Adolfo Suárez spanyol elnök temetésére

2014. március 27. 10:41

Adolfo Suárez elhunytának hírére a Szentatya őszinte részvétét fejezte ki részvéttáviratában. Mint a pápa írta: imádkozik az elhunyt lelki üdvéért az Úrhoz,. Suárez a franciosta rezsim alatt magas pozíciókat töltött be, de Franco tábornok halála után János Károly király felkérésére miniszterelnökként a demokratikus átmenet egyik kulcsfigurája volt.

2014. március 27. 10:41

Adolfo Suárez Gonzalez március 23-án, vasárnap, 81 éves korában hunyt el az Alzheimer-kór következtében fellépett komplikációk miatt. Az avilai Üdvözítő-székesegyházban helyezték örök nyugalomra március 25-én. Gyászszertartását az avilai püspök vezette, aki a szentmise végén felolvasta Ferenc pápa részvéttáviratát, amelyet államtitkára, Pietro Parolin bíboros látott el aláírásával.

Adolfo Suárez elnök elhunytának szomorú hírére a Szentatya őszinte részvétét fejezi ki. Mint a pápa táviratában írta: imádkozik az elhunyt lelki üdvéért az Úrhoz, hogy adjon örök nyugodalmat a spanyol közelmúlt e kiemelkedő alakjának. A pápa apostoli áldását adja az elnök hozzátartozóira és mindazokra, akik siratják elvesztését, felkínálva a keresztény remény jelét a feltámadt Úrban.
 
Suárezt 1976-ban, Francisco Franco tábornok halála után nevezte ki a kormány élére János Károly király. 1977-ben a – 41 év után első – szabad választásokon győzelemre vezette pártját. Ezután egy cikluson át, 1981-ig vezette a spanyol kabinetet.
 
A spanyol uralkodó a halálhír bejelentését követően „kitűnő munkatársának és hű barátjának” nevezte az elhunytat, és közleményében hangsúlyozta, hogy Suárezt a demokratikus átmenet kulcsszereplőjeként mindig a demokrácia, a joguralom, valamint Spanyolország egységének és sokszínűségének védelme vezérelte.
 
I. János Károly annak idején nagy meglepetést okozott azzal, hogy a viszonylag ismeretlen Suárezt nevezte ki a miniszterelnöki posztra. Bár Suárez korábban 38 évig a francoista állampárt tagja volt, amelyben magas pozíciókat is betöltött, kormányfői kinevezése után eleinte óvatos, de végül a demokratizálódáshoz vezető reformintézkedéseket hozott.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!