Benedek pápa halálát kívánta: felfüggesztették a brit vatikáni tudósítót

2014. március 29. 20:18

A The Tablet című brit katolikus hetilap felfüggesztette munkájából Robert Mickens vatikáni tudósítót, mert rágalmazó kifejezésekkel illette XVI. Benedek nyugalmazott pápát.

2014. március 29. 20:18

Felfüggesztette munkájából Robert Mickens vatikáni tudósítót a The Tablet brit katolikus hetilap. A hírt a The Tablet honlapja pár sorban közölte. Az egyházi körökben inkább liberálisként, progresszívként számon tartott hetilap szerkesztősége annyit tett csak hozzá, hogy vizsgálat indult az újságíró ellen.

A vatikáni sajtóközpontban tekintélyes tudósítóként ismert Robert Mickens bukását a saját Facebook-oldalán írt véleménye okozta. Az újságíró sértő megjegyzésekkel illette Joseph Ratzingert, vagyis XVI. Benedek nyugalmazott pápát, és minél előbbi temetését is kívánta. Mickens „the Rat”-nek, azaz patkánynak nevezte a nyugdíjas pápát. A tudósító Facebook-oldalán negatív megjegyzések olvashatók II. János Pálról is, akit az egyház április 27-én avat szentté.
 
A megjegyzéseket Damian Thompson, a Daily Telegraph vallási szerkesztője fedezte fel és számolt be róla, aki egyébként a Tablettel rivális, az egyház konzervatív szárnyához közel álló Catholic Heraldnak is a szerzője, korábban pedig szerkesztője volt. 
 
„Milyen tájékoztatást kaphattak a brit katolikus olvasók XVI. Benedek pápasága éveiben Robert Mickenstől?” – kérdezte blogján Marco Tosatti, a La Stampa című olasz napilap vatikáni szakértője. Hozzátette: „ha az ilyen vatikáni tudósítók az egyház és a nyugalmazott pápa barátainak számítanak, milyenek lehetnek az ellenségei?”
 
A XVI. Benedek pápasága utolsó hónapjaiban kirobbant botrányokról (egyebek között az egyházfő komornyikja általi kiszivárogtatásokról, a Vatileaks-ügyről), továbbá az egyházfő tavaly februári lemondásáról és a Ferenc pápát megválasztó konklávéról Robert Mickens tudósított és magyarázta el az eseményeket, ráadásul nemcsak a The Tablet oldalain, hanem számos európai és nemzetközi médiának nyilatkozva is.
 
A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók és hírportálok Robert Mickens kizárását követelik a vatikáni sajtóközpontból, és azt kérdezik, hány „kétszínű tudósító” van még közöttük. „Ha a korábbi beszámolók mögött a XVI. Benedek iránti gyűlölet húzódott, a Ferenc pápát övező túlzott sajtólelkesedést őszintének lehet-e tartani?” – tette fel a kérdést Marco Tosatti.
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. július 16. 13:20
Hallottam már a nyilatkozatait. Csodálkoztam is, hogy beszélhet ilyen egyházellenes hangnemben. Már rég ki kellett volna rúgni a sátánfajzatot.
Sulammit
2014. július 16. 13:20
Ez az ember sem nem igazságot sem nem érdekességet, hanem aljasságot írt!
Arma Gedeon
2014. április 14. 12:26
Ez a legjobb mondat: „Ha a korábbi beszámolók mögött a XVI. Benedek iránti gyűlölet húzódott, a Ferenc pápát övező túlzott sajtólelkesedést őszintének lehet-e tartani?” A vak is láthatja, kik rajonganak a Vatikán Gorbijáért.
magnamater
2014. április 02. 22:09
Igazad van, ez aljasság, de az emberek érdekesnek tartják, ha gonoszat hallanak arról,akit jónak ismernek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!