Megkezdődött a Hegedűs Lóránt elleni egyházi eljárás

2014. január 30. 15:45

Palástvesztést kért az eljáró egyházi jogtanácsos Hegedűs Lóránt református lelkészre, annak az egyházi fegyelmi eljárásnak a keretében, amely csütörtökön kezdődött Budapesten, a Hazatérés templomában november 3-án tartott Horthy-szoboravatás miatt.

2014. január 30. 15:45

Horváth György, a Budapest-Északi Református Egyházmegye jogtanácsosa - aki az ügyész szerepét tölti be az eljárásban - egyebek mellett azzal vádolta a történtek kapcsán Hegedűs Lórántot, hogy a zsinati határozattal szemben politikai rendezvényt tartott egy templomban.

Hegedűs Lóránt nyilatkozatát az egyik bíró olvasta fel. Ebben a lelkész visszautasította a vádakat. Az eljárás február 20-án tanúk meghallgatásával folytatódik.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2014. február 02. 20:56
A keresztyénség azon belül a református vallás se nem magyar, nem német vagy svájci. Annak alapján lehetett magyar vallásnak nevezni, hogy az ország református lakossága túlnyomórészt magyar. De nem ez a lényeg. Tudok erdélyi településről, ahol elfogytak a magyarok a református templomból, de megjeletek a románok, és most a magyar lelkész nekik hirdeti az igét románul. Hanem tartozzék akármely nációhoz, aki hívő reformátusnak mondja magát, nem viseltethet gyűlölettel más származású vagy vallású embertársával szemben. Hegedűs viszont rendszeresen tesz a zsidókra nézve gyűlölködő megjegyzéseket. Most arról szól a történet, kinek tetszik ez és kinek nem. Azok, akiknek tetszik a gondolkodásmódja, viselkedése, azok ugyanolyan gyalázatosak mint ő. Persze szólás- és véleményszabadság van, tehát szabad akár ilyen ocsmány módon beszélni, agitálni. Politikusnak különösen. Csak annak nem, akinek a vállán lelkészi palást van.
Öreg
2014. február 02. 20:56
Én csak a madéfalvi veszedelem néven ismert vallásháborúról tudok a protestánsok üldözésén /gályarabok/ és az ellenreformáción kívül. Mivel a hatalom /Habsburgok/ nem a reformáció oldalán állt, nem is igen történhetett meg!
Arma Gedeon
2014. február 02. 18:53
És mit csináltak a protestáns lelkész-báránykák a gályarabper előtti egy-két évben, amire válasz volt a per? A madéfalvi veszedelemnek eddig még semmilyen vallási-felekezeti vonatkozásáról nem hallottam, hacsak nem azt vesszük annak, hogy nyilván főleg nyugat-európai irányjtású protestánsok uszították a székelyeket a magyar nemzeti érdekkel szembeni ellenállásra.
Arma Gedeon
2014. február 01. 15:30
Ez a dolog önpropagandája. A magyar katolikusok irtása református és evangélikus lelkészek uszítására a nemzeti szabadság támasza-funkció keretében történt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!